Tidligere stjerne-forvalter i Skagen mener relativ avkastning er uviktig

Kristoffer Stensrud gir seg etter 15 år i Skagen Kon-Tiki. Bilde: Skjermdump fra Skagen.no

Kristoffer Stensrud, en av de mest respekterte fondsforvalterne i Norge, kom nylig med en svært oppsiktsvekkende kommentar.

Stensrud mener at mange – særlig de institusjonelle investorene – er for opptatt av hvordan et fond gjør det sammenlignet med andre fond, den såkalte relativavkastningen.

Det var under et intervju med Dagens Næringsliv (DN) i anledning 20-årsmarkeringen til aksjefondet Skagen Global på Clarion Energy Hotel i Stavanger at dette kom frem.

– Den viktige tingen er absoluttavkastning. Det teller for privatkunder. Det er institusjonelle og konsulenter som er opptatt av det relative. Men det er ganske irrelevant ut fra en verdiskapningstankegang, sier Stensrud til avisen. 

På et oppfølgingsspørsmål om den relative avkastningen er irrelevant, svarer han følgende:

– Når man investerer, så er man opptatt av å få mer igjen i morgen enn man har i dag, ikke av om andre er smartere eller dummere.

– Det høres ut som de institusjonelle investorene er dummere, spør så DNs journalist.

– Nei, de har sine institusjonelle imperativer, ikke sant, som jo går på at en skal helst gjøre det som gjennomsnittet, for da får du ikke juling, svarer Stensrud.

Les også: Kristoffer Stensrud gir seg i aksjefondet Skagen Kon-Tiki

Rådgivningselskapet Gabler synes dette virker rart

Det finansielle rådgivningselskpaet Gabler er blant dem som har ytret seg kritisk til Skagens prestasjoner den siste tiden.

– Jeg er ikke interessert i polemikk mot Stensrud, men det er rart hvis han mener man ikke skal være så opptatt av relativ avkastning, sier administrerende direktør Tor Sydnes i Gabler Investment Consulting til DN.

– Skagen er en aktiv forvalter som tar veldig godt betalt for sin forvaltning. Hvis man bare vil ha markedsavkastningen, kan man heller kjøpe et indeksfond til en tidel av prisen. Man betaler Skagen nettopp for at Skagen skal slå markedet, fortsetter han.

Annonse:


Etter mer enn 15 år som porteføljeforvalter i Skagen Kon-Tiki gikk Kristoffer Stensrud over i en senior rådgiver- og mentorrolle for ledelsen og forvalterteamet til Skagen i sommer.

Sammen med Åge Westbø og Tor Dagfinn Veen er Stensrud-familien fortsatt de største eierne i fondsforvaltningsselskapet Skagen.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Aksjefond i Skagen og Delphi får nye forvaltere

Aksjefondsforvalter: – Aktiv forvaltning er i gjennomsnitt et tapsprosjekt

Velg riktig indeksfond: Store prisforskjeller

Derfor vil ikke banker anbefale deg indeksfond

Fire eksperter: Dette er ulempene med indeksfond