Disse veistrekningene i Norge skal asfalteres i sommer

I mai starter Statens vegvesen arbeidet med å asfaltere om lag 1000 km riksvei. Foto: Knut Opeide

I disse dager inngår Statens vegvesen 27 kontrakter til en samlet verdi av 1250 millioner kroner for vedlikehold av veidekkene på om lag 1000 kilometer riksvei.

Ved hjelp av en laserskanner som er montert på en bil måler Statens vegvesen hvert år dekketilstanden på alle riksveiene.

På den måten får de ut nøyaktige data om kvaliteten på veien, som spor og jevnhet i asfaltdekket, og ser hvordan tilstanden utvikler seg.

– Vi har foretatt årlige målinger helt siden 1990. Vi har derfor svært god oversikt over dekketilstanden på veinettet. Målingene inngår i grunnlaget for prioriteringene våre, dvs. hvilke veier som får asfalt i år og de neste årene, sier Thor Asbjørn Lunaas, teamleder asfalt i Statens vegvesen, i en pressemelding.

I løpet av månedene mai til oktober i år skal Vegvesenets entreprenører legge nesten én million tonn asfalt fordelt på 1000 kilometer riksvei.

Hvilke strekninger som får asfalt i år, ble planlagt i fjor høst. Hvis det i løpet av vinteren har oppstått skader på andre strekninger, så kan det skje omprioriteringer eller justering av omfanget.

Saken fortsetter under annonsen:


– Arbeidet består for det meste av reasfaltering av lengre strekninger. Enkelte steder omfatter kontraktene forsterkning av fundamentet før nytt dekke legges. Andre steder gjøres mindre omfattende arbeid over kortere strekninger, sier Lunaas.

Her finner du oversikt over strekningene som skal asfalteres på riksveiene i år. Vær oppmerksom på at omfanget vil bli større enn det kartet viser per nå.

Når asfaltsesongen starter, ber Vegvesenet trafikantene ta hensyn til asfaltarbeiderne og trafikkdirigentene langs vegen. Hvert år oppstår det trafikkfarlige situasjoner som følge av at utålmodige bilister foretar farlige forbikjøringer og kjører aggressivt i anleggsområdet.

– Vi ber om at alle beregner litt mer tid på å komme frem mens arbeidet pågår. Ta det med ro og vis hensyn til de som jobber på veien. De er der for oss alle, sier Lunaas.

Ny asfalt på veiene har mye å si for trafikksikkerheten. Det gir et godt veigrep som sikrer fremkommelighet og gir god kjørekomfort.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller

Derfor reserverer nå bankene et beløp på kontoen din før du får fylle drivstoff

Fra nyttår må alle beboere i borettslag og sameier være med å betale for elbilladere

Slik kan mange bileiere spare tusenlapper med et par tastetrykk

Undersøkelse: Dette legger nordmenn mest vekt på ved bilkjøp