Må du ha nytt pass? Nå er det opptil fire måneders ventetid på time

Dersom du har reiseplaner i sommer og høst, oppfordrer politiet deg til å sjekke utløpsdato og eventuelt bestille time til nytt pass nå. Foto: Kent Øksnes/ Pengenytt

Første ledige pass-time i Fredrikstad er per nå 6. september. I andre norske byer er ventetiden noe kortere, men også der begynner timene i månedene fremover og fylles opp.

Nylig meldte Sør-Vest politidistrikt at det forventes stor pågang på pass- og ID-kontorene i tiden som kommer.

Det kommer av at mange trolig vil reise utenlands når vi blir vaksinerte mot covid-19 og smittesituasjonen kommer under kontroll.

Dessuten er det et stort etterslep fra innbyggere som trenger nytt pass. 

I et normalår utsteder nemlig Sør-Vest politidistrikt, som dekker 23 kommuner i Rogaland, fem i Vestland og en i Agder fylke, om lag 75.000 pass. I 2020 ble det bare utstedt knappe 30.000 pass.

Oppfordringen er derfor at alle som planlegger utenlandsreiser etter pandemien må sjekke utløpsdato og eventuelt bestille time til nytt pass nå.

– Bestill pass nå, sier Leif Ole Topnes, leder for Felles enhet for utlending og forvaltning, som frykter at mange vil oppleve at de får reisen sin kansellert fordi de ikke har benyttet muligheten til å bestille nytt pass i god nok tid.

– Ingen vet når samfunnet er tilbake til normal situasjon, men det som er sikkert er at det ikke er kapasitet til å møte passbehovet dersom mange venter med å bestille pass, legger han til.

Les også: Fra 1. mai kan enda flere bygge terrasser og tilbygg uten å søke

Saken fortsetter under annonsen:


Det er allerede lang ventetid flere steder i landet

Skal du for eksempel skaffe deg nytt pass i Grålum i Fredrikstad, er første ledige time per i dag den 6. september. På Grønland politistasjon i Oslo kan du få time tidligst 7. juli.

Ventetiden i andre norske byer varierer mye. Og på enkelte steder, som for eksempel på På Trondheim sentrum politistasjon, er det for øyeblikket ingen ledige timer. Her kan du sjekke der du bor.

Sør-Vest politidistrikt opplyser at det der jobbes med ulike tiltak for å øke kapasiteten ved de syv pass- og ID-kontorene i distriktet.

Det blir derfor lagt ut timer fortløpende. Så om du ikke finner noen ledige timer nå, kan du sjekke igjen litt senere. Det gjelder for øvrig i hele landet.

– Vi gjør det vi kan for å tilrettelegge innenfor de rammene også vi må forholde oss til med tanke på smittevern. Det legges nå fortløpende ut mange timer ved samtlige passlokasjoner i Sør-Vest politidistrikt, sier Kjetil Optun seksjonsleder i forvaltningsseksjonen Felles enhet for utlending og forvaltning.

Seksjonslederen oppfordrer innbyggere til å sjekke utløpsdatoen på passet sitt, og så raskt som mulig bestille en time via politiets nettsider dersom det trenger å fornyes.

– Det er ikke sikkert du får time med det første eller på ditt nærmeste passkontor, men da må du prøve igjen. Ledige timer blir fortløpende lagt ut på politiets nettsider, og det kan bli ledige timer dagen etter at du har sjekket. Husk at alle står fritt til å velge hvilket pass- og ID-kontor en vil bestille time ved, understreker Optun.

I 2021 koster pass 570 kroner for alle over 16 år og 340 kroner for alle under. Må du ha nødpass, koster det 1000 kroner uansett alder. 

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Slik oppretter du en gyldig og dekkende fremtidsfullmakt

Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller

Disse veistrekningene i Norge skal asfalteres i sommer

Dette skjer om du overfører penger til feil konto

Politiet advarer mot svindlere som stjeler ansattes lønnsutbetalinger