Disse bankene har varslet rentekutt i dag

Flere banker har i dag kuttet boliglånsrentene. Bildet viser noen rekkehus på Hamar. Foto: Øyvind Holmstad/ Wikimedia commons

I dag kuttet Norges Bank styringsrenten for tredje gang på kort, slik at den nå står i null. Flere banker har i løpet av dagen varslet at de setter ned boliglånsrentene som følge av dette.

I mars kuttet Norges Bank styringsrenten fra 1,50 til 0,25 prosent, og i dag ble renten satt ned ytterligere til null prosent.

Det er første gang i Norges Banks over 200 år lange historie at styringsrenten er så lav som nå.

«Lave renter kan ikke forhindre at koronautbruddet får store konsekvenser for norsk økonomi. Et lavt rentenivå bidrar likevel til at færre mister jobben og reduserer faren for at virusutbruddet gir varig skade på norsk økonomi», begrunner sentralbanken rentenedsettelsen med.

Norges Bank varsler samtidig at renten skal holdes i ro en god stund fremover.

I forkant av torsdagens rentemøte i Norges Bank har bankene fått en god del kritikk for å ikke senke boliglånsrentene mer enn de har gjort.

For mens styringsrenten ble redusert med totalt 1,25 prosentpoeng i mars, kuttet de fleste bankene boliglånsrentene kun med inntil 0,85 prosentpoeng.

Trond Mellingsæter. Foto: Danske Bank

Nå varsler imidlertid Danske Bank at deres kunder får inntil 0,40 prosentpoeng lavere boliglånsrenter fra 25. mai.

– Gitt den utfordrende økonomiske situasjonen om dagen er det i tillegg ekstra viktig for oss å komme på banen raskt med rentekutt, og vi registrerer at vi i denne omgang er først ute blant de større bankene, sier landssjef Trond Mellingsæter i Danske Bank i en pressemelding.

Annonse:


Les også: Slik oppretter du en gyldig og dekkende fremtidsfullmakt

Ytterligere fire banker har fulgt etter

BN Bank, som er én av bankene som har kuttet mest fra midten av mars og frem til i dag, følger opp med å redusere boliglånsrentene med inntil 0,20 prosentpoeng fra 30. juni.

Det begrunnes med at pengemarkedsrentene har falt ytterligere etter at banken varslet forrige rentekutt på 0,15 prosentpoeng til alle ordinære boliglånskunder den 15. april.

Sparebanken Vest er den tredje banken som setter ned rentesatsene, og det både for boliglån og innskudd.

Også Sparebanken Vest kutter med inntil 0,40 prosentpoeng, og ny beste veiledende boliglånsrente blir 1,59 prosent.

Renteendringen vil tre i kraft allerede fra 25. mai for eksisterende utlånskunder, og umiddelbart for nye kunder. For innskuddskunder vil renteendringen gjennomføres fra 13. juli.

– Totalt har vi satt ned boliglånsrenten for kundene våre med til sammen inntil 1,25 prosentpoeng på under to måneder. Renteendringen blir effektuert så raskt som mulig som følge av den krevende situasjonen kundene våre står i nå. Vi gjør dette raskt fordi det er unntakstilstand og vi ønsker å gjøre vårt ytterste for å stille opp for kundene våre, sier Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest, i en børsmelding.

Følgende banker har også varslet renteendringer:

  • SpareBank 1 SR-Bank setter ned rentesatsene for boliglån med inntil 0,4 prosentpoeng gjeldende fra 25. mai for eksisterende kunder. Renten på innskudd settes ned med inntil 0,40 prosentpoeng med virkning fra 8. juli 2020.
  • Sparebanken Sogn og Fjordane setter ned renten på boliglån og innskudd med inntil 0,40 prosentpoeng. For eksisterende kunder vil den nye lånerenta være gjeldende fra  26. mai 2020.

Mange flere banker forventes å varsle rentekutt de nærmeste timene og dagene.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Denne grafen viser at du nå bør kreve boliglånsrente under to prosent

Dette er de siste privatøkonomiske konsekvensene av koronakrisen

Boligselger må trolig punge ut 100.000 kroner etter å ha oppgitt for lavt strømforbruk

Dette avgjør om det er lønnsomt å ta ut alderspensjon fra fylte 62 år eller ikke

Slik går du frem for å skaffe deg vannmåler, og så mye koster den deg