Dette ville Det hvite hus kostet om det var til salgs

Det hvite hus i Washington, D.C. FOTO: Stefan Fussan/ Flickr.com.

I USA kjemper Hillary Clinton og Donald Trump om å bli landets neste president. De fleste vet at valgvinneren får adresse 1600 Pennsylvania Avenue, bedre kjent som Det hvite hus, men hva tror du huset er verdt?

For å poengtere det først, så skal ikke presidentboligen i USA selges. Likevel er det mange som har stilt seg spørsmålet om hva boligen ville gått for om den hadde blitt lagt ut på markedet.

Det amerikanske nettstedet realtor.com har nylig stilt spørsmålet til et knippe eksperter, og svarene varierte mildt sagt stort.

For å skjønne litt av omfanget, så har boligen på i overkant av 5100 kvadratmeter 132 rom og 35 bad fordelt på seks etasjer. Huset rommer blant annet 28 ildsteder, tre heiser, et svømmebasseng, en kino, en tennisbane og en bowlingbane.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Drive med utleie

Eiendomskonsulenten Ann Grey fra Los Angeles tror noen kunne tenke seg å betale rundt USD 90 millioner, eller i underkant av 750 millioner kroner etter dagens kurs, for presidentboligen.

Den hypotetiske salgssummen kom hun frem til ved å se på både byggekostnad, hva tilsvarende boliger har blitt solgt for og hvor mye leieinntekter huset kunne gitt.

Når det gjelder det siste punktet mener Grey at man kan se på Det hvite hus som et potensielt hotell. På Jefferson hotell i nærheten koster en overnatting opp mot USD 1200 per natt. Hadde man leid ut de 16 soverommene i det hvite hus til samme pris, og oppnådd 85 prosent belegg, kunne man hatt inntekter på USD 5 millioner per år.

Les også: Fotballstjerne betalte 45 prosent over takst for sliten halvpart i Trondheim

Tror USD 90 millioner er for lite

Ikke alle eiendomskjennere er enige med prissettingen til Grey.

– Jeg tror USD 90 millioner virker litt for lite. Dersom du ser på andre tilsvarende boliger som er solgt rundt om i landet, tyder mye på at verdien ligger godt over USD 100 millioner, sier eiendomsmegler Cara Ameer fra Florida til realtor.com.

Hun peker spesielt på salgssummen til Playboy mansion, som nylig ble solgt for USD 100 millioner. Den har under halvparten så stor tomt og boligareal som det hvite hus.

– Jeg tror ikke det er usannsynlig at verdien til Det hvite hus er et sted mellom USD 150 og 250 millioner, avhengig av hva som følger med, sier Ameer.

Hvis du skulle hatt med alt av innbo på kjøpet, måtte du trolig legge på ytterligere USD 160 millioner, eller 1,32 milliarder kroner, mener Barden Prisant, president for International Art Advisors.

Les også: Sverige kan få tiggeforbud

Les også: Dette er leieprisen for en 1-, 2- og 3-roms leilighet i de største byene akkurat nå

Les også: Er boligen eller bilen din en pengemaskin?