Slik velger du eiendomsmegler

Forbrukerrådgiver Carsten H. Pihl i NEF kommer med flere tips til valg av riktig eiendomsmegler når du skal selge bolig. Bildet viser eiendomsmeglerne Hans Christian Espenes, Karianne Amlie og Thomas Klovland fra programmet Boligjakten på TV3. FOTO: Rune Bendiksen/ TV3

Rett person er viktig når du skal velge eiendomsmegler til å selge huset ditt. Her er tipsene for å finne megleren som gjør best jobb for deg.

Skrevet av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). NB: Dette innlegget ble først publisert på NEF’s nettsider.

Snakk med flere!

Det lønner seg å snakke med flere når du skal velge eiendomsmegler. Få en klarhet i hva som er den enkelte meglers styrker og svakheter.

Husk også at et valg av eiendomsmegler først og fremst er et valg av person – ikke kontor. Det er megleren som skal selge boligen din, ikke kontoret hun eller han jobber på. Dette er litt som å velge tannlege eller frisør – for de fleste er det personen som avgjør hvor de går.

Du skal samarbeide tett meg eiendomsmegleren i løpet av boligsalget.

Forbrukerrådgiver Carsten H. Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund. FOTO: CF-Wesenberg/ Kolonihaven

Forbrukerrådgiver Carsten H. Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund. FOTO: CF-Wesenberg/ Kolonihaven

GRATIS SPØRRETJENESTE: Hvis du lurer på noe om valg av eiendomsmegler? Ta kontakt med Forbrukerrådgiveren for bolighandelen på telefon 4000 01 02 for gratis rådgivning om regelverket. Eller send inn spørsmål her!

Inviter to eller tre meglere

Inviter to eller tre meglere på besøk for å høre hva de har å si om boligen, og gi et tilbud på salget. Vær helt åpne på at du snakker med flere i denne fasen.

Du finner disse meglerne ved å sjekke kontorene i nærheten, snakke med andre som selger, gå på visninger i området for å se hvem som gjør en god jobb, eller ved å teste anbudstjenester på nettet. Aller helst en kombinasjon av disse.

Referanser

Be gjerne megleren stille med referanser fra andre kunder som har solgt tilsvarende bolig i samme område. Du kan også sjekke ulike guider.

Test dem selv!

En måte å sjekke ut potensielle kandidater er å gå på visninger som meglerne holder, for å se hvordan de gjør jobben.

Disse momentene bør du tenke på når du skal velge eiendomsmegler:

Lokalkunnskap: Du bør finne en eiendomsmegler som kjenner lokalområdet der du skal selge godt. Gjerne en som har solgt flere eiendommer i området, og er godt satt inn i områdets styrker og svakheter. Det gjør også at megleren vil være bedre til å kjenne prisnivået i området, og bedre til å selge din bolig.

Meglere med god lokalkunnskap har ofte også en del navn på boligkjøpere som er interessert i boliger i området. Dermed får ditt boligsalg en flying start!

Pris på oppdraget: Prisen har selvfølgelig en betydning. Men som vanlig når du kjøper tjenester, skal du ikke bare se deg blind på prisen – men hva du får igjen. Meglere som får mer igjen for boligene de selger, kan være litt dyrere – du må finne ut hva som lønner seg for deg.

Kapasitet: Sjekk at eiendomsmegleren har tid nok til deg og ditt salg. Dette vil avhenge litt av hvor mange eiendommer megleren har å selge, men også om hvordan megleren organiserer tiden og arbeidet. Før du inngår oppdraget, bør du spørre spesifikt om hvordan megleren har tenkt å legge opp salget og salgsprosessen – og samtidig hvor mange andre salg som megleren har samtidig.

Spør for eksempel om megleren møter personlig på visning. For de fleste selgere vil dette være en fordel. Eiendomsmegleren er salgsutdannet, og vil kunne gi kjøperne den riktige informasjonen og hjelpen for å få flest mulig til å være med i en budrunde.

Prisantydning for boligen: Etter et første møte vil meglere ofte antyde hva de tror boligen kan bli solgt for. Husk at dette er et anslag – og ikke en fasit.

Før du velger megler bør du ha gjort deg opp din egen mening om hva boligen bør kunne gå for – ved å følge prisene i området over litt tid.

Hvis meglerens prisantydning avviker veldig fra din (både opp og ned) bør du spørre megleren om hvorfor han mener at prisantydningen er den rette.

Uansett er det markedet som vil bestemme prisen. De aller fleste boliger annonseres i Norge samme sted (på Finn.no), slik at potensielle boligkjøpere vil oppdage boligen uansett – og komme hvis de er interessert.

Når må du betale for oppdraget: Eiendomsmeglere kan kreve betalt når «handelen har kommet i stand» som det står i loven. Det betyr når budet er akseptert. Noen meglere velger å sende regningen med en gang – før du får betalt for boligen. Da må du ha penger til å betale den regningen med. Andre venter til sluttoppgjøret. Spør om hva megleren gjør.

Sjekkliste før meglervalget:

  • Snakk med flere
  • Finn lokalkjent megler
  • Velg riktig person, ikke kontor