«Banebrytende studie»: – Penger kan kjøpe lykke

En ekstrovert person blir lykkelig av å bruke penger på å gå på pub, viser en ny studie. Illustrasjonsfoto: Flickr.com

Man blir lykkeligere av å bruke penger, men bare hvis man bruker penger på det som betyr mest.

Skrevet av: Kathleen Buer, ABC Nyheter / AFP Relaxnews (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter)

En ny britisk studie hevder at penger faktisk kan kjøpe lykke, så sant du kjøper noe som passer din personlighet.

Den aktuelle studien ble utført av forskere ved Cambridge Judge Business School og det psykologiske fakultet ved Universitetet i Cambridge i samarbeid med en stor internasjonal bank, melder nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Forskerne studerte 77.863 shopping-transaksjoner fra bankkontoene til 625 deltagere.  For at transaksjonene skulle kunne bli sammenlignet med ulike typer personligheter, ble deltagerne bedt om å gjennomføre en personlighetstest og et spørreskjema som omhandlet deres syn på livet generelt.

Teamet studerte svarene opp mot femfaktormodellen, også kjent som «Big five». 

Denne modellen beskriver ulike personlighetstrekk som åpenhet for nye opplevelser, samvittighet, ekstraversjon, om man er nevrotisk og hvor samarbeidsvillig man er.

Les også:  Penger brukt på opplevelser og reiser gir mest lykke

Større effekt enn inntekt

Forskerne oppdaget at de som brukte penger på ting som samsvarte med deres personlighet; for eksempel en ekstrovert person som brukte penger på å gå på bar, rapporterte en høyere grad av lykke.

Det viste seg faktisk av å bruke penger på ting som harmonerte med personligheten hadde en større effekt på lykkefølelsen enn totalforbruket og samlet inntekt.

For å underbygge disse funnene, valgte forskerteamet å foreta en oppfølgingsstudie. Funnene som ble gjort viste seg å samsvare med den originale studien.  Deltagerne i studien fikk penger som de måtte bruke enten på en bokhandel eller en bar. De introverte deltagerne rapporterte om en høyere grad av lykke etter at de hadde kjøpt seg en bok, mens de ekstroverte ble glade av å ta seg noen øl på en pub.

Les også: – Penger får frem det verste i oss

– Banebrytende

Tidligere studier har påvist en svak sammenheng mellom forbruk og lykke, likevel tror forskerteamet at deres funn er banebrytende. De anbefaler alle å bruke penger på det som passer sin personlighet. På den måten ivaretar man sine egne psykologiske behov.

– Våre funn tyder på at å bruke penger på noe som matcher ens personlighet kan bidra til å uttrykke individualitet. Det kan faktisk være viktigere enn å ha den riktige jobben, en god nabo, ja, til og med viktigere enn å ha gode venner og kjærester, sier Sandra Matz, en av forskerne bak studien og legger til:

– Vi håper å kunne gi bedre råd om hva man bør bruke penger på ved å utvikle en mer nyansert forståelse av sammenhengen mellom forbruk og lykke.

Les også:

– Du må tåle å se at pengene dine kan gå i minus

Forbrukerrådet: Folk gir fra seg penger uten grunn