I dag er leveringsfristen for skattemeldingen. Få de siste tipsene her

Skatteetaten Mange skylder skatt og avgifter. Foto: Skatteetaten

I dag er fristen for å levere skattemeldingen for lønnstakere og pensjonister, men så sent som i går var det fortsatt 600.000 som ennå ikke hadde åpnet skattemeldingen sin.

Leveringsfristen for skattemeldingen er i dag 30. april og det er viktig å sjekke at opplysningene i den forhåndsutfylte skattemeldingen er korrekte.

– Husk at du selv er ansvarlig for at opplysningene er riktige, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark. Foto: Skatteetaten

– Husk at du selv er ansvarlig for at opplysningene er riktige, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark, i en pressemelding.

I går hadde nesten ni av ti åpnet skattemeldingen og over to millioner levert den, ifølge Skatteetaten.

Mange som har levert skattemeldingen har allerede mottatt skatteoppgjøret og fått utbetalt skatt til gode.

– Det er viktig at du sjekker mer enn om du har foreløpig skatt til gode eller skatt å betale. Er det noe du selv må fylle inn, som ekstra inntekter, eiendom eller annen formue du har i andre land? Sjekk også at du har fått med deg fradragene du har krav på. Det kan være at du skal ha mer penger til gode enn den forhåndsutfylte skattemeldingen viser, sier skattedirektøren.

I år er ikke fradrag for reisevei mellom hjem og arbeidssted forhåndsutfylt i skattemeldingen. Dette fordi færre reiste til arbeidsplassen enn vanlig i 2020 på grunn av koronapandemien.

– De som i løpet av 2020 reiste til jobben som vanlig bør være spesielt oppmerksomme på reisefradraget. På skatteetaten.no finner du en kalkulator for å beregne hvor mye reisefradrag du skal føre i skattemeldingen, sier Schanke Funnemark.

På Skatteetatens nettsider finner du dessuten en fradragsveileder hvor du kan sjekke øvrige fradrag du kan ha krav på.

Les også: Dette må gifte, samboere og småbarnsforeldre sjekke i skattemeldingen

Nesten ti milliarder er allerede utbetalt

Den foreløpige skatteberegningen fra Skatteetaten viser at 2,7 millioner skatteytere (3 av 4) ligger an til å få tilbake 32,4 milliarder kroner på skatten i år.

I gjennomsnitt utgjør dette 12.000 kroner.

Så langt har over én million lønnstakere og pensjonister allerede fått skatteoppgjøret sitt, og det er utbetalt nesten ti milliarder kroner i skatt til gode.

Mens alle tidligere måtte vente til tidligst sommeren med å få utbetalt penger til gode, kan du nå få skatteoppgjøret et par uker etter at du leverer skattemeldingen.

Saken fortsetter under annonsen:


– Har du fått den nye skattemeldingen kan du få skatteoppgjøret tidligere om du sender den inn på nett før leveringsfristen. Du kan fortsatt benytte deg av leveringsfritaket så lenge du har sjekket at opplysningene stemmer, men du kan ikke regne med å få utbetalt eventuelle penger til gode før tidligst 24. juni, sier skattedirektøren.

Har du fått skattemeldingen i gammelt format, er du blant de som vil få skatteoppgjøret tidligst 24. juni. Mottar du skattemeldingen på papir, får du skatteoppgjøret tidligst 19. august.

Har du ikke fått skatteoppgjøret etter innen 24. juni kjøres det ut løpende oppgjør fra og med 19. august til ut i oktober.

– Det kan være flere årsaker til at noen får skatteoppgjøret tidligere enn andre, men vi kan ikke gi den enkelte en konkret dato for verken når skatteoppgjøret er klart eller når du får eventuelle penger til gode inn på konto. Du får varsel av oss når oppgjøret ditt er klart, sier Schanke Funnemark.

Les også: 14 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten din

Trenger du mer tid?

Hvis du venter på opplysninger eller svar, eller trenger mer tid, kan du søke om å få utsatt frist for å levere skattemeldingen.

Fristen for dette er 30. april, og da utsettes leveringsfristen med 30 dager.

– Din viktigste oppgave er å kontrollere at opplysningene er fullstendige og korrekte. Du er selv ansvarlig for at skattemeldingen er riktig, det gjelder også hvis du benytter deg av leveringsfritak, sier Schanke Funnemark.

I år får næringsdrivende mulighet til å utvide leveringsfristen lengre enn vanlig.

Søker du utsettelse av fristen for å levere skattemeldingen for næringsdrivende for 2020, blir leveringsfristen i år automatisk forlenget fra 31. mai til 20. august 2021. Du søker om utsettelse på vanlig måte på nett.

Næringsdrivende som ikke søker om utsatt frist, og som ikke leverer skattemeldingen innen 31. mai, kan bli ilagt tvangsmulkt.

Du vil også få tvangsmulkt hvis du får utsatt frist og ikke leverer skattemeldingen for næringsdrivende innen 20. august.

Hold deg oppdatert på skatt og andre privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Dette er nytt i årets skattemelding

Dette får Skatteetaten flest spørsmål om i forbindelse med skattemeldingen

I år bør rundt halvparten av boligeierne endre formuesverdien på boligen i skattemeldingen

Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

Skattekalender for 2021: Her er de viktigste datoene