Se opp for kjærlighetssvindel!

Aldri la noen få tilgang til din BankID, selv ikke dine mest betrodde, oppfordrer Gry Nergård. Foto: Pixabay

Kjærlighetssvindel har blitt et nytt og dessverre litt for mye brukt ord de siste årene. Og det betyr ikke først og fremst at noen har påført deg hjertesorg, men at noen har stukket av med BankID’en din og/eller kredittkortene dine og påført deg store økonomiske problemer.

Skrevet av: Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge

Disse svindlerne sikter seg gjerne inn på enslige kvinner eller menn som er på jakt etter kjærligheten. Svindlerne fremstår som pålitelige, kjekke, velstående menn, som i en periode er så snille og omsorgsfulle at de vinner damenes kjærlighet og tillit. Eller som gode, omsorgsfulle kvinner som gjerne vil flytte til Norge og gifte seg.

Kvinner eller menn som endelig ser ut til å ha funnet den rette, kan bli lette bytter for svindlerne. Ved å utnytte den tilliten de blir vist, greier svindlerne å få den «utkårede» til å glemme alle forholdsregler, slik at de deler både pinkoder og passord som skal være økonomiske sikkerhetsmekanismer.

På et blunk er en god del innlærte setninger ute av hodet: «Kjærlighet gjør blind». «Hvis noe er for godt til å være sant så er det som regel nettopp det». Og det er ikke så rart: Du ønsker ikke å blande pappas, lærerens, Luksusfellens stemmer inn i ditt nye kjærlighetsforhold.

Les også: Enorme prisforskjeller på bilforsikring

Paradise Hotel

Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge. Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no

Før sommeren ble en tidligere deltaker fra Paradise Hotel dømt for blant annet denne type kjærlighetssvindel. Flere damer hadde latt seg sjarmere, noe som førte til at kjendisen begikk bedrageri overfor flere banker ved hjelp av damenes BankID. Han er dømt for disse forholdene, med krav om å betale tilbake pengene, men pengene er jo for lengst brukt opp.

Isteden sitter noen av damene igjen med erstatningskrav fra banken, fordi de har delt passord og pinkoder frivillig, og dermed gjort bedrageriet mulig.

Les også: Derfor får ikke pensjonister feriepenger

Tragiske saker

Dette er høyst tragiske saker. Det er nesten så vi ikke fatter at noen utnytter andres kjærlighet og tillit på en slik måte at de påføres store økonomiske utfordringer.

Noen synes det er tragisk at bankene kan holde damene ansvarlige i slike tilfeller. Damene er jo utnyttet og lurt, og har gjort alt dette «in the name of love». Men som innehaver av et bankkort og en BankID har du faktisk et stort ansvar for at ingen andre enn du kan bruke dem. Det er derfor vi bruker begrepene personlig pinkode og personlige passord.

Les også: Vær oppmerksom på lurepriser i dagligvarebutikken

Hotel California

Disse sakene minner oss på hvor viktig det er å huske dette:

Du skal aldri skal dele BankID-hemmelighetene dine.

Ikke med noen. Heller ikke kjæresten. Jo mer frivillig du gir fra deg slike hemmeligheter, jo mer ansvar må du regne med å sitte igjen med. Lenge.

Og da går Paradise Hotel fort over til å bli Hotel California isteden. «You can check out any time you like. But you can never leave».

NB: Dette innlegget ble først publisert på nettsidene til Finans Norge, og gjengis her etter tillatelse.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Kan du bli god i Lotto?

Glem forbrukslån! Du kan låne gratis av staten

Hvorfor tåler vi ikke rikinger?

Pandemien har gjort oss til bedre betalere

Du kan gå personlig konkurs av å sitte i borettslagsstyret