Økning på 3 mrd. i forbruksgjeld hittil i år

mobil trist Illustrasjonsbilde. Foto: Freepik.
Sammenlignet med samme tidspunkt i januar har det vært en økning på 3 mrd. i forbruksgjelden. Rentebærende forbruksgjeld har økt med 1,5 mrd.

Den totale forbruksgjelden i Norge

Forbruksgjelden har steget jevnt siden årsskiftet og er i dag på 152,1 mrd. Størst prosentvis økning er i aldersgruppen 18-24 år (3,6%) og for de over 75 år (3,8%).

Økningen i rentebærende gjeld er knyttet til økningen i forbrukslån på 1,5 mrd. Den rentebærende kredittkortgjelden har vært relativt stabil siden nyttår, og er på ca. 45 mrd.

– Til tross for en økning i den totale forbruksgjelden er det positivt å se at rentebærende kredittkortgjeld nesten ikke stiger. Dette viser at kredittkortgjelden i stor grad blir betalt ved forfall, noe som er veldig positivt, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon.

Antall personer med forbruksgjeld

Sammenlignet med samme tidspunkt i januar har antall kredittkort og kontokreditter blitt redusert med ca. 190.000 (-2,5%). Det har vært en liten reduksjon (-0,5%) i antall personer som har kredittkort og en liten økning (0,4%) i gruppen som har forbrukslån. Totalt er det ca. 3,2 mill. personer som har forbruksgjeld i Norge.

– Endringene i antall personer og kreditter tyder på at en del samler kredittkortgjelden sin i et forbrukslån. Dette kan gi både bedre oversikt og gunstigere betingelser for den enkelte, sier Karstensen.