Nå blir det enklere å søke boliglån

Samtykkebasert lånesøknad ble nylig lansert av finansminister Siv Jensen, skattedirektør Hans Christian Holte, adm. dir. i Finans Norge Idar Kreutzer og Brønnøysundregistrenes direktør Lars Peder Brekk. Foto: Skatteetaten

Nå slipper du å sende banken papirer med informasjon om inntekter og skatt når du skal søke boliglån.

Nå slipper lånekunder å sende banken kopi av de tre siste lønnsslippene og kopi av siste skattemelding.

Med den nye tjenesten i Altinn; kalt samtykkebasert lånesøknad, kan du gi Skatteetaten et digitalt samtykke til å sende inntekts- og skatteopplysninger direkte til banken.

Enkelt: Slik ser det ut når du skal søke om boliglån i Sparebank 1. Bilde: Skatteetaten

Samtykkebasert lånesøknad er det første resultatet av et samarbeid mellom Skatteetaten, Finans Norge og Brønnøysundregistrene, skriver institusjonene i en pressemelding.

Samarbeidet har som mål å etablere digitale tjenester som forenkler og effektiviserer for både innbyggere, næringslivet og det offentlige.

Les også: Derfor vil ikke banker anbefale deg indeksfond

Gjør det både enklere og tryggere for deg

– Det blir enklere og tryggere å søke boliglån. Du godkjenner digitalt og banken henter relevant informasjon om inntekt og formue fra Skatteetaten. Løsningen vil spare samfunnet for betydelig summer, kundene får raskere svar på lånesøknadene sine og datagrunnlaget blir av bedre kvalitet, sier administrerende direktør i Finans Norge Idar Kreutzer i en kommentar.

Foreløpig er det bankene Sparebank1, DNB, Skandiabanken og Nordea som tester ut løsningen gjennom et pilotprosjekt, men løsningen vil gradvis bli tilgjengelig i flere banker.

Det elektroniske samtykket gjelder for ti dager, og bare for utlevering av opplysninger til én bank én gang.

– Løsningen styrker kundenes personvern ved at bankene bare får akkurat den informasjonen de trenger rett inn i sine systemer. Bankene får ikke lenger hele skattemeldingen, og ingen papirer som kan komme på avveie, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Oppussing med statlig støtte

Så mye tjente du på å ha boliglån i fjor

Dette er de økonomiske fordelene med å være gift

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Annonse: