DN: Salg av egen bolig kan gi deg skattesmell

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Dersom du selger boligen din til profesjonelle utbyggere som ønsker å ­bygge på tomten, kan du få en kraftig skattesmell. Før du vurderer prisen, bør du derfor få deg en forhåndsuttalelse fra Skatteetaten om salget vil utløse skatt.

Dagens Næringsliv skriver i dag at Håvard Devold fra Bekkestua har fått et tilbud fra en utbygger om å selge eneboligen sin for 20 millioner. Boligen ble takstert til elleve millioner i fjor.

Før Devold vurderte å takke ja til tilbudet, ville han og noen av naboene finne ut hvordan det kunne slå ut skattemessig å få så godt betalt for huset.

– Vanligvis er det slik at gevinsten ved salg av hus du har bodd i ett av de siste to årene er skattefri. Men det vi til vår store forundring fant ut, er at hvis verdien på huset du selger i vesentlig grad er bestemt av tomteverdien, så skal det beskattes som tomt. Det er en interessant overraskelse som jeg tror mange ikke er klar over, sier Devold til DN.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

25 prosent kan forsvinne i skatt

Partner og eiendoms­advokat Espen R. Hamar i Kvale Advokatfirma bekrefter at reglene er annerledes når boligeiendommen primært selges som tomt eller for utvikling.

– Hvis salget har et element av vederlag som et utbyggings­prosjekt, vil gevinsten beskattes med 25 prosent, som er vanlig gevinstbeskatning, sier Hamar til avisen.

Ifølge eiendomsadvokaten er det ikke bare merverdien utover vanlig markedsverdi som beskattes.

– Man skulle kanskje tro det, men selger du en bolig som har en normal salgsverdi på ti millioner kroner for 20 millioner kroner til en utbygger som har tenkt å rive, så beskattes man for hele salgssummen, minus det man har betalt for boligen, sier Hamar, som ikke tror dette er godt kjent blant villaeiere.

Les også: Dette ville Det hvite hus kostet om det var til salgs

Konkret vurdering i hvert tilfelle

Skattedirektoratet bekrefter at boligeiendom som primært selges som tomt, er skattepliktig. Men Skatteetaten foretar en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle, for å fastslå om det skal være full eller delvis skatteplikt.

– Den enkelte vurdering tar hensyn til tomtens størrelse, boligbyggets standard og verdi, salgsvederlaget, utnyttelses­mulighetene for tomten, områdets karakter og utvikling og så videre, opplyser seksjonssjef for personskatt Lene Solberg i Skattedirektoratets rettsavdeling i en epost til DN.

Les også: Fotballstjerne betalte 45 prosent over takst for sliten halvpart i Trondheim

Annonse: