Er boligen eller bilen din en pengemaskin?

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea gir deg gode råd dersom du vil leie ut boligen eller bilen din. FOTO: Pixabay

Delingsøkonomien har bidratt til å gjøre det enkelt å tjene penger på ting man allerede eier. Både boligen, fritidseiendommen og bilen din kan være potensielle pengemaskiner.

Skrevet av: Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. (Dette innlegget ble først publisert på bloggen til Nordea 06.07.2016).

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. FOTO: Nordea

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. FOTO: Nordea

Hele eller deler av boligen din kan du for eksempel leie ut via Airbnb. Det kan du gjøre helt skattefritt, men dette fordrer at du selv benytter en del av boligen, som har en høyere utleieverdi enn den delen du leier ut, eller at leieinntektene ikke overstiger 20.000 kroner i året.

Fritidsboligen din kan du også leie ut skattefritt. Så lenge du selv bruker hytta jevnlig, kan du nyte godt av 10.000 skattefrie kroner i leieinntekter i året. Av inntekter ut over dette er 85 prosent skattepliktige.

Bilen din kan du for eksempel leie ut på Nabobil.no. Også her kan du tjene 10.000 skattefrie kroner, men det fordrer at du bruker bilen din også privat.

Forhåndsregler

Selv om undersøkelser viser at delingsøkonomien fortsatt er et nisjefenomen her i Norge, vitner tilskuddet av stadig flere delingsøkonomiske aktører at populariteten er økende.

Disse aktørene legger til rette for at deling skal være trygt, men mange kvier seg likevel for å låne ut sine eiendeler. Det er forståelig, og det er viktig å ta sine forhåndsregler før man overleverer bolig eller bil til en ukjent.

Skal du leie ut huset ditt, kan det være lurt å lese godt gjennom eventuelle anmeldelser potensielle gjester har fått fra andre utleiere. Jeg vil også anbefale deg og lager noen husregler, og gjøre gjestene oppmerksom på disse. Å rydde bort kostbare gjenstander eller ting du er spesielt glad i, er nok også en god idé.

Skulle leiligheten eller tingene dine blir skadet, er du dekket av Airbnbs vertsgaranti, eller tilsvarende fra andre selskaper, men ikke stol på at denne dekker alt av skade.

En vanlig innboforsikring er viktig å ha i tillegg. Den vil gjelde når du leier ut sporadisk, men har sine unntak, blant annet dekker den normalt ikke tyveri.

Så mye kan du tjene skattefritt:

Bolig: 20.000 kroner i året (eller ubegrenset om du selv benytter en større del av boligen enn den du leie ut).

Fritidseiendom: 10.000 kroner i året.

Bil: 10.000 kroner i året.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook