Dette er leieprisen for en 1-, 2- og 3-roms leilighet i de største byene akkurat nå

I august er det mange studenter som skal finne seg et nytt sted å bo. Ifølge Utleiemegleren finnes det gode muligheter for å inngå et leieforhold i de fleste store byene. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Arbeiderpartiet og Norsk Studentorganisasjon frykter at Airbnb-utleie spiser seg inn på studentboligmarkedet, skrev NRK på sine nettsider tirsdag denne uken. Leiemarkedet er balansert og sunt, mener Utleiemegleren.

– Når det gjelder studentboliger i Oslo har det i hvert fall blitt dårligere dekningsgrad. Og det har ikke blitt veldig mange flere studenter, så vidt jeg vet, siden det ikke har blitt opprettet mange flere studieplasser. Det viser at det kan ha skjedd noe i markedet og dette mener jeg Kunnskapsdepartementet må finne ut av, sier Marianne Aasen i Arbeiderpartiet til NRK.

Hun frykter at stadig flere huseiere velger Airbnb-løsninger fremfor å leie ut til studenter, og får støtte fra Norsk Studentorganisasjon (NSO).

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Adm. dir. i Utleiemegleren Vibecke Lyse Augdal. FOTO: Taran Gjøystdal/ Utleiemegleren

Adm. dir. i Utleiemegleren Vibecke Lyse Augdal. FOTO: Taran Gjøystdal/ Utleiemegleren

Utleiemegleren deler ikke dette synet

– Tusenvis av studenter står i kø for studentbolig, men det er over 10.700 annonser for ledige boliger på finn.no og ikke noe utleiekaos, sier administrerende direktør for Utleiemegleren, Vibecke Lyse Augdal, i en kommentar i dag.

– Studentboligene har lavere husleie enn markedet ellers og det er ingen nyhet at folk vil betale så lav leie som mulig. Mens salgsmarkedet koker, er leiemarkedet balansert og sunt, med stort utbud og god aktivitet, sier hun videre.

I alt 84 prosent av befolkningen fra 16 år og oppover bor i en bolig som husholdningen selv eier, viser levekårsundersøkelsen 2015 fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det betyr at 16 prosent, eller knappe 700.000, av Norges befolkning er leietakere.

Ifølge konsumprisindeksens (KPI) delindeks har husleiene hvert år økt med i gjennomsnitt tre prosent de siste ti årene. 12-månedersveksten har imidlertid vært avtagende de siste tre årene, og ligger for tiden på under to prosent. Det er grunn til å minne om store regionale forskjeller.

Les også: Skoler tar opptil 1300 kroner for å kopiere vitnemålet

HER ER UTLEIEMEGLERENS STATUSOPPDATERING FOR DE STØRSTE BYENE NÅ:

Oslo

Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren for juli 2016 viser at det i gjennomsnitt koster 8715 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo. Dette er noe lavere enn gjennomsnittet for inngåtte kontrakter så langt i 2016 og for fjoråret (se graf under).

I gjennomsnitt koster det 11.946 kroner å leie en 2-roms og 14.567 kroner for en 3-roms i hovedstaden. Det har aldri tidligere blitt registrert en så høy pris for å leie en 2-roms leilighet i Oslo.

– Det er ikke bare studenter som leier bolig. Mange har både høy utdannelse og gode jobber, men klarer likevel ikke å komme inn i et presset boligmarkedet, sier daglig leder for Utleiemegleren Sinsen, Vemund Holmen, i en pressemelding.

Kilde: Utleiemegleren

Dette er gjennomsnittpriser på inngåtte kontrakter mellom utleier og leietager gjennom Utleiemegleren. Kontraktene er inngått på kommersielle vilkår i markedet. Kilde: Utleiemegleren

Bergen

I Bergen koster det i gjennomsnitt 8020 kroner å leie en 1-roms leilighet. For 2- og 3-roms koster det hhv 10.718 og 14.318 kroner.

– Vi leide ut hele 38 prosent flere boliger i juli enn i samme måned i fjor, sier daglig leder for Utleiemegleren Bergen, Eirik Hove.

– Bergen har et variert næringsliv, er en stor studentby og det bygges relativt få nye boliger. Vi regner derfor ikke med å få noe dramatisk fall i leieprisene i Bergen slik det har vært i Stavanger. Unntaket er boliger i øvre prisklasse og i områder som var spesielt attraktive for oljebransjen, som for eksempel på Kokstad, Sandsli og Hjellestad. Det vil alltid vil være behov for et stort antall utleieboliger i Bergen, sier han.

Kilde: Utleiemegleren

Dette er gjennomsnittpriser på inngåtte kontrakter mellom utleier og leietager gjennom Utleiemegleren. Kontraktene er inngått på kommersielle vilkår i markedet. Kilde: Utleiemegleren

– Studentene velger sentral beliggenhet fremfor høy standard. Vi skal ikke mer enn noen minutter med buss ut av sentrum før vi knapt har henvendelser fra studenter på annonserte boliger. Dette gjelder også områder med gode bussforbindelser hvor man kan få både langt større og bedre boliger til samme prisen som man betaler for små krypinn i sentrum. Etter åpningen av Bybanen for noen år siden merket vi at langt flere studenter enn tidligere ble interesserte i områder som for eksempel Minde og Wergeland, sier Hove.

Les også: Dette kan du bygge uten å søke – pass deg for fellene!

Trondheim

I Trondheim koster det 11.221 og 14.031 kroner å leie hhv en 2- og 3-roms leilighet, om vi bruker gjennomsnittsprisen på inngåtte leiekontrakter i juli.

Dette er dog betydelig høyere enn gjennomsnittet for inngåtte kontrakter så langt i år (se tabell til høyre).

– Trondheim har flere studenter enn før og leieprisene øker til tross for at det er bygget flere nye studentbyer, sier daglig leder for Utleiemegleren Trondheim, Solveig Hjallen Moan.

– Vi oppnår generelt høyere priser i høysesongen enn ellers i året. Dersom du vurderer å leie ut bolig, er det viktig å få den raskt ut i markedet, sier hun.

Les også: I denne banken kan du nå få lån til null prosent rente

Stavanger

I Stavanger var leieprisene stabile i juli.

– Vår generelle betraktning er at leieprisene er i ferd med å stabilisere seg etter et kraftig fall fra toppen i 2012/13, sier daglig leder for Utleiemegleren Stavanger, Eirik Hauge.

I snitt kostet det 8268 kroner å leie en 2-roms leilighet i Stavanger i juli 2016. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en nedgang på 19,3 prosent.

– Til tross for store variasjoner fra måned til måned, er vår oppfatning at leieprisen også for 2-roms leiligheter har stabilisert seg, sier daglig leder for Utleiemegleren Stavanger, Eirik Hauge.

En 3-roms leilighet i Stavanger koster nå i snitt 11.254 kroner å leie i måneden. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en nedgang på 13 prosent.

Kilde: Utleiemegleren

Dette er gjennomsnittpriser på inngåtte kontrakter mellom utleier og leietager gjennom Utleiemegleren. Kontraktene er inngått på kommersielle vilkår i markedet. Kilde: Utleiemegleren

Drammen

I Drammen økte leieprisene i juli. I snitt kostet det 12.596 kroner å leie en 3-roms leilighet i Drammen i juli 2016.

Asker og Bærum

I Asker og Bærum har leieprisene fortsatt å stige i løpet av juli, til tross for rekordmange boliger til leie.

I gjennomsnitt kostet det 11.795 kroner å leie en 2-roms leilighet i Asker og Bærum i juli 2016. For å leie en 3-roms leilighet var snittprisen i juli på 14.766 kroner.

– Leietakerne tar seg god tid og vurderer flere alternativer før de bestemmer seg for en bolig. Juli er feriemåneden fremfor noen, og det er få studenter som søker etter boliger i Asker og Bærum. Det store trykket fra leietakerne har uteblitt den siste måneden, men et stadig større tilbud av nyere boliger og moderne løsninger bidrar til gode husleier for utleierne, sier daglig leder for Utleiemegleren Asker og Bærum, Tom Anders Andersen.

Les også: Boligutbygger: – Derfor får vi ikke noen boligboble i Norge

Romerike

På Romerike koster det nå i gjennomsnitt 10.146 kroner å leie en 2-roms leilighet. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 7,4 prosent.

En 3-roms leilighet koster i gjennomsnitt 12.275 kroner å leie i måneden. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en nedgang på 7,6 prosent.