Driver du med boligutleie eller skal du leie selv? Slik er leieprisene i de største byene nå

VÆR PÅ HUGGET. Toppsesongen for utleie er i full gang, ifølge Utleiemegleren. FOTO: Pixabay

En gjennomsnittlig ettroms leilighet i Oslo koster nå 9040 kroner i måneden, viser ny utleieprisoversikt fra Utleiemegleren. I Trondheim og Bergen er prisen hhv 8320 og 9280 kroner. Sjekk hvordan leiemarkedet er i de største byene.

I alt 84 prosent av befolkningen fra 16 år og oppover bor i en bolig som husholdningen selv eier, viser levekårsundersøkelsen 2015 fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det betyr at 16 prosent, eller knappe 700.000, av Norges befolkning er leietakere.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Guide for å finne riktig pris

Som utleier eller leietaker kan det av og til være vanskelig å avgjøre hva som er «riktig» pris på utleieboligen. Da kan det være til hjelp å se hva gjennomsnittlig priser på inngåtte kontrakter har vært i din by den seneste tiden.

Uteleiemegleren er i følge seg selv størst i Norge på utleie av private boliger. Hver måned offentliggjør de statistikk på leiepriser i utvalgte byer og regioner, samt at de gir en statusoppdatering.

I tabellen under kan du se hva gjennomsnittlige priser på inngåtte kontrakter mellom utleier og leietager har vært hittil i år.

Les også: Unge boligkjøpere glemmer å ordne med finansieringsbevis

Kilde: Utleiemegleren

For å få best mulig tallmateriale har Pengenytt valgt å publisere gjennomsnittlige priser på inngåtte kontrakter hittil i år, i stedet for å se på april alene. Kilde: Utleiemegleren

HER ER UTLEIEMEGLERENS STATUSOPPDATERING FOR APRIL

Oslo:

Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren for april 2016 viser at det nå i snitt koster 9440 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo, dette er en oppgang på 8,1 prosent fra måneden tidligere.

Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 4,4 prosent.

I snitt kostet det 11.735 kroner å leie en 2-roms leilighet i Oslo i april 2016, dette er en oppgang på 3 prosent fra måneden tidligere.

Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 3,4 prosent.

En 3-roms leilighet i Oslo koster nå i snitt 14.382 kroner å leie i måneden. Dette er en oppgang på 0,2 prosent fra måneden tidligere.

Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en oppgang på 2,5 prosent.

– De beste boligene blir først tatt av de beste leietakerne, derfor er det lønnsomt å være tidlig ute både for leietaker og utleier. Det er mange leietakere i markedet og vi har spesielt stort press på 1-roms og 2-roms leiligheter, sier daglig leder for Utleiemegleren Majorstuen, Heiki Høyer-Andreassen.

Dette understøttes av de andre daglig lederne i Oslo som alle melder om høy aktivitet.

– Studentene er kommet og det er stort trykk på visningene, sier daglig leder for Utleiemegleren Sinsen, Vemund Holmen.

– Arealeffektive 1 og 2 roms leiligheter er vinnerne i dagens leiemarked, sier daglig leder for Utleiemegleren Frogner, Geir Skogheim.

Les også: Jan Helge gikk for varmepumpe, fikk 39.000 kroner i støtte og reduserte energiforbruket med 45 prosent

Asker og Bærum:

I Asker og Bærum er leieprisene stabile, men også her er pågangen størst på de minste boligene.

– I snitt kostet det 10.389 kroner å leie en 2-roms leilighet i Asker og Bærum i 2015. Hittil i år er denne prisen øket med nesten en tusenlapp. 3-roms leiligheter har derimot den samme leieprisen som i 2015, sier daglig leder for Utleiemegleren Asker og Bærum, Tom Anders Andersen.

Romerike:

På Romerike holdt leieprisene seg stabile i april med stor aktivitet på leiemarkedet.

1-roms og 3-roms leiligheter har hatt en prisøkning siste måned. I snitt kostet det 9682 kroner å leie en 2-roms leilighet på Romerike i april 2016, dette er en nedgang på 4,3 prosent fra måneden tidligere.

Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 4,5 prosent.

Les også: Minst 650.000 husholdninger betaler mer for strømmen enn de må

Bergen:

I Bergen holdt leieprisene seg stabile i april.

– Etter en rolig høst, har aktiviteten på leiemarkedet tatt seg kraftig opp og vi leier ut flere boliger enn noen gang på denne tiden av året, sier daglig leder for Utleiemegleren Bergen, Eirik Hove.

 Stavanger:

I Stavanger holdt leieprisene seg stabile i april.

I snitt kostet det 9416 kroner å leie en 2-roms leilighet i Stavanger i april 2016. Dette er en oppgang på 4,8 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en nedgang på 14,4 prosent.

I snitt kostet det 10.750 kroner å leie en 3-roms leilighet i Stavanger i april 2016. Dette er en nedgang på 3,2 prosent fra måneden tidligere.

Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en nedgang på 16,2 prosent.

Drammen:

I Drammen har leieprisene holdt seg stabile i april.

– Vi kan melde om økt besøk på visningene, sier daglig leder for Utleiemegleren Drammen, Eivind Sveen.

Les også: Nå blir det enklere å få oversikt over lånetilbudet

 Trondheim:

I Trondheim økte leieprisene i april.

I snitt kostet det 13.583 kroner å leie en 3-roms leilighet i Trondheim i april 2016. Dette er en oppgang på 2,5 prosent fra måneden tidligere.

Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en oppgang på 3,5 prosent.

– Studentene er i markedet, og leiligheter som er ledige fra august leies ut nå, sier daglig leder for Utleiemegleren Trondheim, Solveig Hjallen Moan.