Unge boligkjøpere glemmer å ordne med finansieringsbevis

Illustrasjonsfoto: Pixabay

De unge boligkjøperne er dårligst i klassen til å sikre seg finansieringsbevis før de de skal inn i boligmarkedet. Det viser en fersk undersøkelse fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Storebrand.

Undersøkelsen viser at de som allerede er etablert i boligmarkedet forbereder seg godt før de går inn i budrunder, mens nesten halvparten av de yngste boligkjøperne ikke har finansieringen i orden.

500 eiendomsmeglere over hele landet har svart på undersøkelsen Meglerinnsikt.

FOTO: CF-Wesenberg/ Kolonihaven

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving. FOTO: CF-Wesenberg/ Kolonihaven.no

– De unge boligkjøperne med minst erfaring har ofte ikke forstått hvor viktig det er å ha finansieringen i orden. Bolighandelen er den viktigste privatøkonomiske investeringen for de fleste av oss, derfor må man gjøre gode forberedelser for å være klar når budrunden settes i gang, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, via en pressemelding.

Forberedelser gir de beste kjøpene

Hans erfaring er at de som forbereder seg best, gjerne gjør de beste kjøpene, mens de som ramler uforberedt inn i markedet, kan få problemer.

– Har man satt seg grundig inn i boligens dokumentasjon, og forsikret seg om at man har økonomi til å betjene boliglånet samtidig som man skal kunne leve et godt liv, har man det aller beste utgangspunkt for å lykkes i boligmarkedet, sier Geving videre.

Les også: 250.000 nordmenn bruker utelukkende bankkontoret når de skal utføre banktjenester

Storebrand er ikke overrasket

– Unge kjøpere har gjerne begynt boligjakten før de skaffer seg finansieringsbevis. Dette medfører i mange tilfeller at enten drømmeboligen glipper, eller at de faktisk ikke får innvilget finansiering i den størrelsen de trenger for de boligene de ser på, sier forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard.

Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand. FOTO: CF Wesenberg/ Kolonihaven.no

Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand. FOTO: CF Wesenberg/ Kolonihaven.no

Hun råder derfor unge til å kontakte banken tidlig for å diskutere mulighetsrommet.

– Unge som først får rådgivning i banken, slipper å kaste bort tid på boliger som uansett vil være utenfor rekkevidde. Hvis privatøkonomien endrer seg, kan du oppdatere banken om dette etter hvert, tipser Picard.

Les også: En av fem menn har tuklet ulovlig med det elektriske anlegget


Tips til unge boligkjøpere:

  • Før budrunden må du ha fått innvilget finansiering hos en bank. Har du høyeste bud, ringer megler banken for å få bekreftet finansiering for at budet skal kunne aksepteres.
  • For å gi deg finansieringsbevis, trenger banken en kopi av siste selvangivelse og siste lønnsslipp. Nyutdannede som akkurat har begynt å jobbe, bør også kunne vise en arbeidskontrakt.
  • De som har lav inntekt, for eksempel på grunn av studier, kan løse dette ved å ha med en medlåntaker inntil man selv kommer i jobb og kan betjene gjelden. Da er det viktig å vite at en medlåntaker er like ansvarlig for lånet som hovedlåntaker.
  • De som mangler egenkapital, kan løse dette ved å bruke kausjonist. Reglene for hvor mye som må kausjoneres for, kan variere fra bank til bank.
  • Jo tidligere du kontakter banken, desto bedre. Banken kan hjelpe deg med helhetlig rådgivning for å kartlegge hvilke muligheter du har, og beregne både grensen for gjeld og hvor langt man kan gå i en budrunde. Slik sikrer du at du ser på boliger som er innenfor budsjett.
  • Last ned prospektene og les gjennom på forhånd.
  • Vær forberedt på å gå på mange visninger (se på det som læring). Boligjakt er morsomt, men det kan også være slitsomt. Du må forberede deg på at du nok må gå på mange visninger, og tape flere budrunder. Men det er viktig å ikke gi opp!
  • Bruk øyne og nese godt på visning. Når du er på visning, må du bruke øyne og nese godt. Bruk mest tid på de tekniske tingene som koster mye penger å reparere.
  • Husk at bud binder. Det vil si at hvis selgeren aksepterer budet, har du kjøpt boligen. Det betyr at du ikke må by på mer enn en bolig av gangen!
  • Når du vet hva du har å handle for, er det lettere å søke etter den rette boligen. Husk at når du søker på Finn.no og andre steder, må du ha litt «til gode» til budrundene.

Kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund og Storebrand

Les også: Finanstilsynet tydeliggjør at forbrukere fritt kan velge eiendomsmegler