Dette sjekker Skatteetaten ekstra nøye på selvangivelsen din i år

Skattedirektør Hans Christian Holte . FOTO: Skatteetaten

Ved midnatt lørdag går fristen for å levere selvangivelsen for lønnstakere og pensjonister ut. Sjekk nøye at du får med alle fradragene du har krav på, men husk også på å oppgi alle inntekter som ikke er forhåndsutfylt. Ellers kan du risikere tilleggsskatt.

Hvert år gjør Skatteetaten en risikovurdering av hvilke områder som skal sjekkes ekstra nøye når selvangivelsen behandles. I år skal skattepliktige inntekter fra bolig og reisefradrag kontrolleres spesielt, går det frem av en pressemelding.

Dette er to områder hvor det tradisjonelt har blitt gjort mye feil i selvangivelsene.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

600 millioner kroner ble i fjor forsøkt unndratt ved salg og utleie av bolig

– Hensikten med kontrollvirksomheten er å se til at skatten blir fastsatt riktig. Gevinst på salg og utleie av bolig er dessverre et tilbakevendende område der vi ser det gjøres en del feil. Bare i fjor ble det forsøkt unndratt 600 millioner kroner ved salg og utleie av bolig. Derfor har vi en høy kontrollinnsats på området i år, sier Øivind Strømme, direktør i regionavdelingen  i Skatteetaten.

Øivind Strømme, direktør i regionavdelingen i Skatteetaten. FOTO: Skatteetaten

Øivind Strømme, direktør i regionavdelingen i Skatteetaten. FOTO: Skatteetaten

Dersom man ikke har bodd i boligen i ett av de to siste årene, skal gevinsten skattlegges med 27 prosent.

Hvis inntektene ikke er ført riktig i selvangivelsen, kan man i verste fall risikere tilleggsskatt på mellom 15 og 60 prosent.

Les også: Så mange sjekker aldri selvangivelsen

Sjekker opp mot eget eiendomsregister

I fjor ble skattepliktig gevinst på boligsalg forhåndsutfylt i selvangivelsen. I år har mer enn 17.000 skattytere fått forhåndsutfylte opplysninger.

I tillegg har 50.000 skattytere mottatt brev om at Skatteetaten har informasjon om salg eller utleie av bolig.

Personer med utleieinntekter skal fylle inn inntektene i selvangivelsen. Dersom feltet ikke fylles ut, vil de bli tatt ut i kontroll.

– Gjennom vårt eget eiendomsregister får vi innrapportert tinglyste salg. Salgsopplysningene sjekkes samtidig opp mot botid og flytting i Folkeregisteret. Eiendomsregisteret er navet i kontrollarbeidet på boligområdet, sier Strømme.

Les også: 100.000 småbedrifter får enklere skatterapportering

Bedre veiledning

I fjor viste Skatteetatens totale kontrollarbeid at 5,3 milliarder kroner ble forsøkt unndratt beskatning.

– I unndragelsene ligger det nok mange oppriktige feiloppføringer fordi folk ikke har kjennskap til regelverket. Men dessverre vet vi at det motsatte også skjer. Vi har styrket veiledningsarbeidet , slik at det skal bli enklest mulig å gjøre rett, samtidig som  kontrollvirksomheten vår blir stadig mer effektiv, sier Strømme.

I tillegg til skattepliktig inntekter fra bolig, vil Skatteetaten i årets selvangivelse øke den generelle fradragskontrollen. Områder der det tradisjonelt blir gjort mye feil er reisefradrag og merkostnader.

På skatteetaten.no finner du oppdaterte veiledere og kalkulatorer på blant annet reisefradrag og pendling.

NB: Du kan endre og levere selvangivelsen flere ganger fram til fristen for levering 30.04.2016.

Les også: Historisk svak krone: Har ditt aksjefond valutasikring?