Kraftig nedgang i antall kontantstøttemottakere

Det har vært en kraftig nedgang i antall mottakere av kontantstøtte de siste årene. Illustrasjonsfoto: Freestocks/ Unsplash.com

Ved utgangen av juni ble det utbetalt kontantstøtte til 20.196 mottakere, noe som utgjør 41,3 prosent av barna i kontantstøttealder. Det er rekordlavt.

Kontantstøtte er en skattefri ytelse som kan utbetales for barn mellom 12 og 24 måneder som ikke går i fulltids barnehage med offentlig tilskudd.

Satsen avhenger av tildelt oppholdstid i barnehage, og utgjør inntil 7500 kroner i måneden om barnet ikke er i er i barnehage i det hele tatt.

Ved utgangen av juni 2021 var det 20.196 mottakere av kontantstøtte, melder Nav på sine nettsider. Dette utgjør 41,3 prosent av alle barn i kontantstøttealder.

Nedgangen fra juni 2020 har vært på 1505, eller 6,9 prosent.

– Nedgangen er litt større enn det den har vært de siste årene, og både andelen og antallet mottakere er det laveste i juni siden kontantstøtten ble innført i 1998. Nedgangen skyldes blant annet at det de siste årene har blitt født færre barn, og at det er færre som har krav på kontantstøtte, uttaler arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i meldingen.

Les også: Nå går satsen for barnetrygd ytterligere opp

Saken fortsetter under annonsen:


Det er store regionale forskjeller

Sammenlignet med juni 2013, etter at kontantstøtten ble endret til å kun gjelde for ett-åringer, har antallet mottakere gått ned med 6759, og andelen blitt redusert fra 48,7 prosent til 41,3 prosent.

Juni er den måneden der andelen og antallet mottakere av kontantstøtte er høyest, ifølge Nav. Dette skyldes at mange barn som fyller ett år i løpet av perioden januar til juni ikke har krav på barnehageplass før i august. I mellomtiden blir det utbetalt kontantstøtte for mange av disse.

Det er store regionale forskjeller i bruken av kontantstøtte. Den høyeste andelen er helt sør i landet, hvor Agder topper med 50,8 prosent og hvor Rogaland var rett bak med 49,7 prosent.

Den laveste andelen var i Nordland, der 29,3 prosent mottok kontantstøtte samme måned.

Det er veldig få som benytter seg av muligheten til å gradere kontantstøtten. I juni i år mottok 97,3 prosent av mottakerne full sats.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Mange småbarnsfamilier går glipp tusenvis av kroner før barnehageoppstart

Årslønn på 600.000 kroner? Så stor andel av boligene har du råd til nå

Her er seks grunner til at du ikke bør nedbetale studielånet raskere enn du må

Nå kommer nye regler for foreldrepenger, og «fedrekvotefellen» fjernes

Flere familier får nå billigere skolefritidsordning (SFO)