Derfor ser sjeføkonomen bobletendenser i boligmarkedet nå

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets. Foto: Bård Gudim

Aktører i eiendomsmeglerbransjen tror prisene på leiligheter i Oslo kan stige med så mye som 25 prosent i år. Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken mener det er et tydelig boblesignal.

– Jeg tror dessverre at leilighetsprisene i Oslo vil stige mer enn 25 prosent i 2016, sier administrerende direktør Grete W. Meier i Privatmegleren til Dagens Næringsliv.

Hun får støtte av administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom som ikke blir overrasket om prisene på leiligheter i Oslo stiger over 20 prosent i år. Dessuten tror han veksten skal fortsette:

– I et tre–fireårsperspektiv kan boligprisene stige med en 40–50 prosent fra dagens nivå, sier han til avisen.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Tydelig boblesignal

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets mener det er et tydelig boblesignal hvis prisveksten på leiligheter i Oslo stiger opp mot 25 prosent i år.

– Boligprisveksten har i tidligere pressperioder kommet opp i over 20 prosent år over år, så vi kan ikke utelukke at noe slikt vil skje igjen, men i så fall vil jeg si det er stor fare for at du får en korreksjon i etterkant, sier Due-Andresen til DN.

Hun klarer ikke helt å skjønne årsaken til den sterke veksten, da veksttakten i boligprisene var avtagende frem til mars.

– Hvis prisveksten kommer så høyt, har vi vanskelig for å se at det er de fundamentale forholdene som skal ha forandret seg så mye siden mars. Vi hadde en nedadgående trend i boligprisveksten, og så har det plutselig tatt av, og det ser ikke helt stabilt ut, sier Due-Andresen.

Les også: Flytte hjemmefra? Du kan være innboforsikret gjennom foreldrene dine

Ingen boligmangel

Sjeføkonomen i Handelsbanken mener prisoppgangen ikke kan forklares med at det er mangel på steder å bo. Da burde det i så fall også gitt utslag i leiemarkedet.

– Hvis det er så stort behov for folk å bo, så burde leieprisene ha steget mer, sier hun.

Due-Andresen tror heller at en stadig mer positiv holdning til norsk økonomi kan forklare deler av prisveksten.

– Som tidligere trekker det opp veksten mer i Oslo enn andre steder, men det vi så i 2008 da nedgangskonjunkturen kom, var at det også falt mer i Oslo enn andre steder, sier Due-Andresen.

Les også: Fotballstjerne betalte 45 prosent over takst for sliten halvpart i Trondheim

Les også: I denne banken kan du nå få lån til null prosent rente