Vegvesenet vil at du skal kunne avregistrere bilen din midlertidig uten å levere inn skiltet

Statens vegvesen ønsker å innføre frivillig avregistrering av kjøretøy uten innlevering av kjennemerker. Bildet viser en Mustang. Foto: Lemzo/ Pixabay

Statens vegvesen vil innføre en ordning der kjennemerkene skal forbli påmontert på kjøretøyet ved frivillig midlertidig avregistrering.

På oppdrag fra Samferdselsdepartementet sendte Statens vegvesen i dag på høring et forslag om innføring av en ordning med frivillig avregistrering av kjøretøy uten innlevering av kjennemerker.

– Av og til kan det være nyttig å avregistrere et kjøretøy midlertidig. Spesielt kan dette være aktuelt for kjøretøy som bare brukes deler av året, som motorsykler og veteranbiler, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i en pressemelding.

– Derfor ønsker vi å innføre en ordning med avregistrering av kjøretøy uten innlevering av kjennemerker på trafikkstasjonen. Det vil gjøre av- og påregistrering både enklere og billigere for bileierne, legger han til.

Etter dagens regelverk innebærer avregistrering at kjennemerkene må innleveres til en trafikkstasjon, hvor de lagres i inntil seks måneder.

– Med en ordning hvor man kan midlertidig avregistrere bilen uten å måtte levere inn skiltet, slipper bileierne å møte opp på trafikkstasjonen. Dette vil for de fleste være en kjærkommen forenkling, sier Hareide.

Les også: Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller

Saken fortsetter under annonsen:


Vil begrense hyppigheten for av- og påregistrering

Vegvesenet vil begrense muligheten for å avregistrere et kjøretøy, og foreslår at det skal være minst fem dager siden siste påregistrering, alle dager regnet med.

Det innebærer at et kjøretøy som påregistreres dag 1 kan avregistreres igjen dag 6, uavhengig av om det er hverdager, helger eller helligdager.

Kjøretøyet kan påregistreres igjen uten begrensning.

Ikrafttredelse av ordningen er foreslått til 2022, uten noen nærmere presisering.

Ordningen med frivillig avregistrering uten innlevering av kjennemerker er allerede innført i Sverige og Finland.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Ny tjeneste lar deg se hele eierhistorikken på bilen

Derfor reserverer nå bankene et beløp på kontoen din før du får fylle drivstoff

Fra nyttår må alle beboere i borettslag og sameier være med å betale for elbilladere

Slik kan mange bileiere spare tusenlapper med et par tastetrykk

Dette var de ti mest solgte bilmodellene i Norge i 2020

Dette legger vi mest vekt på ved bruktbilkjøp