Parkeringstilsyn finner feil ved nesten alle kontrollerte parkeringsplasser

Statens vegvesens parkeringstilsyn finner feil ved nesten alle kontrollerte parkeringsplasser. Foto: Statens vegvesen

Statens vegvesens parkeringstilsyn har i snart fem år kontrollert parkeringsplasser over hele landet, og finner feil ved nesten samtlige.

– Der hvor vi gjennomfører tilsyn, finner vi som regel feil og mangler. Det kan for eksempel være bruk av feil skilt, mangelfull skilting eller manglende handicap-parkering, sier Halgeir Jansen i Statens vegvesens parkeringstilsyn, i en pressemelding.

Det er nemlig slik at parkeringsforskriften stiller krav til alle som tilbyr såkalt vilkårsparkering.

Dette er alle som tilbyr en offentlig tilgjengelig parkeringsplass mot betaling, med tidsbegrensning eller andre vilkår for at du skal få lov til å parkere der.

Parkeringsforskriften gir parkeringsbransjen felles rammer for hvordan de skal drive parkeringsplassene de tilbyr.

Forskriften skal sikre at parkeringsbransjen er forbrukervennlig, at parkeringsplassene er universelt utformet, og at tilbudet er av god kvalitet og mest mulig likt, uavhengig av hvem som tilbyr parkeringen.

Det er også krav til at alle parkeringsplasser med betaling skal ha en betalingsautomat, og i tillegg en løsning som gjør det mulig å betale via for eksempel mobiltelefon.

– Siden oppstarten har vi mottatt mer enn 900 tips om parkeringsanlegg med mulige feil. Tipsene kommer fra privatpersoner, bransjen selv, kommuner og fra parkeringsklagenemda, sier Jansen.

Les også: Brukt elbil kan bli nesten 7000 kroner dyrere

Saken fortsetter under annonsen:


Tilsynet er avhengige av tips

Parkeringstilsynet ble etablert i 2017, hvor parkeringsbransjen var preget av mange aktører med ulike regelverk som ble praktisert på ulik måte.

Det var med andre ord et sterkt behov for samordning, og et tydeligere felles regelverk for parkering.

– Parkeringstilsynets rolle er å følge opp at kravene som stilles i forskriften blir fulgt. Blant annet følger vi opp at alle virksomheter som skal være registrert i parkeringsregisteret faktisk registrerer seg, sier Jansen.

Det er fortsatt en del virksomheter og parkeringsområder som ikke er registrert i Parkeringsregisteret. Dette er en forutsetning for å kunne tilby vilkårsparkering og ilegge kontrollsanksjoner (populært kalt parkeringsbøter).

– Vi trenger tips og tilbakemeldinger, enten det gjelder parkeringsvirksomheter som burde vært registrert i parkeringsregisteret, eller andre forhold vi bør se på. Henvendelser kan sendes til parkeringstilsynet@vegvesen.no, sier Jansen.

Merk at tilsynet ikke behandler enkeltsaker. Ønsker du å klage på en ilagt kontrollsanksjon (parkeringsbot) eller borttauet bil, skal du først ta kontakt med parkeringsselskapet.

Hvis dette ikke fører frem kan du ta kontakt med Parkeringsklagenemnda.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

– Planlegg for 25 prosent kortere rekkevidde om vinteren

Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller

Derfor reserverer nå bankene et beløp på kontoen din før du får fylle drivstoff

Slik kan mange bileiere spare tusenlapper med et par tastetrykk

Enorme prisforskjeller på bilforsikring