Studenter og økonomi – hva bør du vite?

Illustrasjonsbilde: Pixabay

For nye studenter er det mange ting som kan virke vanskelig og uoverskuelig når det kommer til økonomi. Du har flyttet ut, startet på en ny skole og bor kanskje i en annen by og et annet land.

Artikkelen er skrevet av WeDigitize

I tillegg til alle disse endringene skal du også forholde deg til egen økonomi. Dette kan være alt fra en studiejobb til leietakere, oppsparing til bolig og hvordan betale skatt.

Heldigvis finnes en rekke gode kilder på nett, og verktøy som kan hjelpe deg i hverdagen, og gjøre det litt enklere å holde styr på økonomien. Her skal vi ta en titt på noen av tingene du bør vite og forberede deg på når du skal bli selvstendig voksen, og ikke minst hvor du kan få hjelp til dette.

Studielån

Noe som er svært relevant for mange studenter, er selvsagt studielån. Det er mange kriterier og regler når det kommer til dette lånet, og du skal oppfylle en rekke kraft for å kunne få lån, og for å få noe av det omgjort til stipend. Dette varierer blant annet etter om du har fulltids- eller deltidsstudier. Her finnes det mye nyttig informasjon på Lånekassen sine hjemmesider, og finansleksikon.no har god oversikt over lånemuligheter og andre tips når det kommer til økonomi og finansiering.

Skatt

Dette er noe mange sliter med, selv år etter man startet i jobb. Alle i Norge skal betale skatt, og på et tidspunkt blir man nødt til å sette seg inn i det. Det er veldig viktig å lære seg, fordi feil her kan oppfattes som lovbrudd. Du kan dessuten gå på en skattesmell, og ende opp med å betale mye penger på en gang, noe som ikke alltid er lett for en student på stramt budsjett. På skatteetatens hjemmesider kan du lese mer om dette, og kontakte profesjonelle om du trenger hjelp.

Husleie og faste utgifter

Når man flytter ut hjemmefra er det ikke lengre gratis å bo, da blir husleie, faste utgifter og leietakere et relevant tema for mange. Her er det viktig at man er god til å sette av pengene som skal betales hver måned, samt er sikker på at man underskriver sikre kontrakter. Dette er særlig viktig når du skal flytte ut, og forhåpentlig vis få depositum tilbake. Forbrukerrådet har mange nyttige ressurser som kan hjelpe deg i leie prosessen.

Det er generelt en god ide å sette seg inn i disse temaene før du kastes ut i det, slik at du vet hva du driver med!