Svenskene har i gjennomsnitt tapt 11.000 kroner på å velge feil konto

Illustrasjonsfoto: Clearfrost/ Flickr.com

Den svenske banken SBAB har regnet ut at Sveriges innbyggere har gått glipp av 107 milliarder kroner i løpet av de siste ti årene, som følge av at de har hatt sparekonto med lav rente. Dette utgjør i gjennomsnitt 11.000 kroner per person.

Til tross for lave renter har bankinnskudd vokst raskere enn andre spareformer i vårt naboland. Det er avisen Dagens industri (Di) som melder dette.

For mens banksaldoen til de svenske husholdningene i gjennomsnitt har økt med ni prosent per år de siste ti årene, har sparing i fond og enkeltaksjer økt med hhv fem og seks prosent per år.

– Banksparing har således blitt mer populært uansett hva man sammenligner med, skriver SBAB i en rapport som ble publisert i dag.

Les også: Derfor er nordmenn trofaste mot banken

Sjeføkonom Tor Borg i SBAB. Foto: SBAB

Utgjør 11.000 kroner per person

Husholdningene i Sverige har siden 2007 satt inn nesten 940 milliarder kroner på sine bankkontoer og fått i gjennomsnitt 1,1 prosent i rente.

SBAB har regnet ut at svenskene kunne fått drøyt 107 milliarder kroner mer i avkastning om de hadde valgt en konto med høyere rente. Det tilsvarer i gjennomsnitt 11.000 kroner per person.

Banken har da sammenlignet månedlig gjennomsnittlig innskuddsrente til alle banker i Sverige med sin egen i tiårs-perioden.

– Jeg tror at det til dels handler om latskap og til dels om lite kunnskap, sier sjeføkonom Tor Borg i SBAB til Di.

– Mange tenker også at det ikke utgjør så stor forskjell å flytte sine penger, legger han til.

Les også: Historisk svak krone: Har ditt aksjefond valutasikring?

Les også: Flere privatpersoner eier aksjer på Oslo Børs

Les også: Sjekk fastrente-fellen i disse bankene