Frykter flere branner med nye strømmålere

Foto: Ernie/ Pixabay

Gjensidige frykter at smarte strømmålere vil føre til at mange blir fristet til å bruke vaskemaskiner og tørketromler om natten for å spare penger. Det vil i så fall øke antall dødsbranner, mener forsikringsselskapet.

I går skrev Pengenytt at 1,9 millioner norske strømkunder skal få installert smarte strømmålere i løpet av de neste drøye 23 månedene.

[annonse]

Dette skyldes at myndighetene vil at vi skal redusere belastningen på strømnettet i pressperioder, og heller spre forbruket jevnere ut på døgnets 24 timer.

Med de nye strømmålerne vil vi fra time til time se hvor mye strøm vi bruker, og hva den koster.

Da vil du sikkert oppdage at strømselskapet ditt differensierer prisene mellom de ulike tidene på døgnet.

Det vil si at prisen sannsynligvis blir på sitt høyeste før mange av oss skal på jobb om morgenen og etter at vi har kommet hjem igjen på ettermiddagen.

Motsatt vil prisen sannsynligvis bli billigst på dagtid og om natten, når strømforbruket til folk flest er på sitt laveste.

Les også: Det er nesten umulig å finne frem til den billigste strømavtalen

Frykter flere dødsbranner

Denne nye prisingsmekanismen til strømselskapene blir ikke applaudert av alle. Gjensidige frykter nemlig at strømselskapene skal lokke med billigere strøm om natten, og at mange blir fristet til å bruke vaskemaskiner og tørketromler på natta for å spare penger.

Informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. FOTO: Jo Michael Figueiredo/ Gjensidige

– Billigere strøm om natten er indirekte å oppfordre folk til å vaske og tørke klær mens de sover, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. 

Rysstad opplyser også at 40 personer omkom i brann i fjor, og det er om natten at dødsbrannene oftest skjer.

En vaneendring hvor flere bruker brannfarlige husholdningsapparater om natten vil øke dette tallet, tror han. Halvparten av brannene i Norge er nemlig knyttet til elektrisitet.

– Tørketromler og vaskemaskiner er faktisk noen av husets mest brannfarlige maskiner. De bør ikke brukes når en sover eller ikke er til stede, sier Rysstad.

Han mener tiltak må settes inn for å redusere antall døde i brann, og ikke øke det.

I tillegg til menneskeliv er det også snakk om store økonomiske tap. På snaut to år har nemlig elektriske apparater forårsaket branner for 220 millioner kroner, viser tall fra forsikringsbransjen.

Les også: Denne strømfellen koster mange dyrt

Energi Norge vil ikke oppfordre til noe som går ut over sikkerheten

– Vi oppfordrer ikke folk til å flytte på strømforbruk som kan gå ut over sikkerhet eller komfort, skriver informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge, som svar på om Gjensidige har et poeng.

Aslak Øverås, Informasjonssjef i Energi Norge. Foto: Øystein Andreas Bjerke/ Energi Norge.

– Derimot vil man på sikt kunne kjøpe styringssystemer som kobler ut deler av forbruket i timer med høyere strømpris/nettleie. Det kan for eksempel være varmekabler og varmtvannstank som uten problem kan være avslått en periode, uten at du merker noe som helst. Det kan også være flytting av elbillading til perioder med lavere priser, legger han til.

Dette skal gi oss lavere strømregning enn om vi ikke hadde fått installert en ny strømmåler, ifølge han:

– Fordelen med denne typen styring er at vi får jevnet ut belastningen i strømnettet. Det kan på sikt spare oss for store investeringer i nettet, noe som kommer kundene til gode gjennom lavere nettleie, avslutter Øverås.

Les også: 15.120 kroner mer i engangsbeløp til nybakte foreldre 

Les også: Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen

Les også: Dyrt å lade Tesla på hytta (annonsørinnhold)