Lange passkøer på Østlandet for tiden

På Østlandet kan det være en utfordring å få nytt pass for tiden. Foto: Kent Øksnes/ Pengenytt

Det er svært stor pågang ved alle passkontorene på østlandsområdet for tiden, ifølge Oslo politidistrikt. I dag får justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara en orientering om sitasjonen.

Annonse:


På bakgrunn av utfordringer med timebestilling av pass på Østlandet, har justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara tatt initiativ til et møte med konstituert politidirektør Håkon Skulstad i dag.

– Departementet er gjort kjent med at de tre politidistriktene på Østlandet samarbeider om tiltak for å møte den høye etterspørselen, med blant annet utvidede åpningstider og lørdagsåpent for å imøtekomme pågangen. Jeg har likevel bedt om et møte med politidirektøren for å få en orientering om situasjonen og aktuelle tiltak, uttalte Tor Mikkel Wara (FrP) i forkant av møtet.

Oslo politidistrikt meldte fredag før helgen at det er i gang med å ansette flere faste ansatte og også vikarer til passkontoret.

De nyansatte starter i mars/april og skal først ha en grundig opplæring før de vil kunne bistå med ta unna passkøene.

Det betyr at åpningstidene i Oslo kan utvides på ettermiddagene fra forsommeren av. I tillegg blir det oftere lørdagsåpent i høysesongen.

Dette vil gi en betydelig økning av kapasiteten, ifølge Oslo-politiet, som samtidig kommer med en oppfordring: 

– Har du et pass som ikke utløper før om et halvt års tid og du ikke skal reise før i sommer, så avvent litt med å bestille passtime.

Les også: Politiet og UD endelig enige om du må ha med pass i Norden eller ikke

Tips til deg som trenger pass før mai

Dersom det haster med å skaffe nytt pass, kommer politiet med disse rådene på sine nettsider:

  • Følg med på bestillingssiden jevnlig, timer legges ut i hovedsak på fredager mellom klokken 14 og 16.
  • Passkontoret på Grønland vil ha lørdagsåpent 16. mars, og vurderer også lørdager i april. Dette gjelder kun for timebestilling og ikke drop-in. Timene blir lagt ut i starten av samme uke.
  • Passkontorene har drop-in mandag, onsdag, torsdag og fredag fra klokken 08, men vær obs på at kø-lappene blir tatt veldig fort, da kundene stiller seg opp tidlig og det er begrenset antall kølapper.
  • Dersom det er tett opptil avreise og du kan fremlegge reisedokumentasjon, så kan du kanskje søke om nødpass. Du møter da opp og trekker kø-lapp for nødpass. Merk at ikke alle får utstedt nødpass og at passet ikke er gyldig overalt (for eksempel i USA og Dubai).
  • Passkontorene opplever stort påtrykk på telefon. Det er dessverre ikke mulig å sette opp time via telefon dersom det ikke er ledige timer på bestillingssiden.
  • Når du har fått bestilt passtime, så husk å ha med deg alt du trenger ved oppmøtet.
  • Det er passfrihet i Norden. Dersom du kun skal reise innen Norden, så trenger du kun å dokumentere at du er nordisk borger, et gyldig førerkort holder i de tilfellene. Barn som reiser sammen med foreldrene sine i Norden trenger ikke egen legitimasjon. Dette gjelder så lenge de foresatte kan vise legitimasjon.
  • Husk at noen steder, slik som Dubai og Tyrkia m.fl. krever seks måneders gyldighet etter hjemreisen. Land som Spania og USA krever kun at passet er gyldig ut oppholdet.

Ifølge politidirektoratet vil det fra og med neste år bli sendt ut SMS-varsling til de som må fornøye passet sitt, i god tid før det går ut.

På den måten skal utstedelsen av pass fordeles jevnere utover året.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nyttige tips om lokale trafikkregler før bilferien i Europa

Forbrukertilsynet vil straffe telefonselgere i Telenor

Skatt til gode eller restskatt? Du kan sjekke allerede nå

Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Fra februar 2019 gjelder nye regler for EU-kontroll