Ikea skrinlegger utbyggingen av fire nye varehus i Norge

Ikea har nylig bestemt seg for å skrinlegge utbyggingen av nye varehus i Norge. Det innebærer at tomtene Ikea sitter på i Vestby, Danebu, Ålesund og Tromsø vil bli solgt. Bildet viser Clare Rodgers, administrerende direktør i IKEA Retail Norge. Foto: Ikea

I forbindelse med fremleggingen av Ikeas årsresultat for 2018 går det frem at det ikke blir noe av den planlagte utbyggingen i Vestby, Danebu, Ålesund og Tromsø. Kommunene er informert.

Annonse:


I fjor omsatte Ikea for 7,89 milliarder kroner her i Norge, og fikk et driftsresultat på 110 millioner.

‒ Vi opplever redusert lønnsomhet i likhet med bransjen for øvrig, men det siste året har vi stabilisert kostnadene og satt i gang en rekke endringer. Vi er glade for at vi har klart å snu trenden, og det er et godt utgangspunkt når vi nå er i full gang med å endre oss for å sikre fremtidig vekst, sier Clare Rodgers, administrerende direktør i Ikea Retail Norge, i en melding fra selskapet.

Ikea ser en stadig endring i hvordan nordmenn handler, og møbelbedriften satte tidligere i år i gang et treårig endringsprogram for å gjøre Ikea-konseptet bedre rustet for fremtiden.

‒ Vi ser en endring i detaljhandelen vi aldri har sett tidligere. For å rigge oss for langsiktig vekst må vi skape en ny forretningsmodell som sørger for at vi blir mer tilgjengelige, gir kunder en bedre handleopplevelse og at vi blir bærekraftige og sirkulære i alt vi gjør – både i dag og i morgen, sier Rodgers.

Les også: Ordrene strømmer inn til leverandører av solcellepanel, og snart får de konkurranse fra Ikea

Skal tilby nye tjenester

– Ikea.no har skutt fart med over 40 millioner besøkende i fjor, og en vekst i netthandel på åtte prosent. Selv om flere og flere tar nettbutikken i bruk, er tallene for varehusene fortsatt høye med over ti millioner besøkende årlig. Hele 89 prosent av Ikeas omsetning i Norge kommer fra varehusene, men det er mange som ser på turen til varehuset som en tidkrevende nødvendighet, ifølge Rodgers.

Nå skal Ikea i Norge bane vei for resten av verden gjennom å definere hvordan fremtidens varehus skal se ut, sammen med fire andre land.

‒ De neste årene skal vi øke verdien av å besøke varehusene våre. Morgendagens varehus skal være fylt med opplevelser, muligheter og profesjonell interiørkompetanse du ikke får noe annet sted. Et sted du kan lære noe nytt, bli inspirert, spise, leke, jobbe, lease eller kjøpe, sier Rodgers.

Les også: Skatt til gode eller restskatt? Du kan sjekke allerede nå

Skrinlegger planer om nye varehus

Som en konsekvens av transformasjonen har Ikea nylig bestemt seg for å skrinlegge utbyggingen av nye varehus i Norge.

Det innebærer at tomtene Ikea sitter på i Vestby, Danebu, Ålesund og Tromsø vil bli solgt.

Det samme gjelder tomter tilknyttet Ingka Centres, en mer ukjent del av Ikea som utvikler forskjellige typer møteplasser.

Ifølge Rodgers har Ikea jobbet for å realisere utbyggingen av varehusene helt inntil beslutningen om ikke å bygge ble tatt nå nylig.

‒ Dette har vært en svært vanskelig beslutning å ta. I Ikea har vi jobbet iherdig over mange år med å realisere planene, men først og fremst er det synd for alle som har ønsket seg et varehus nærmere der de bor.

Alle berørte kommuner har blitt informert om avgjørelsen, og fremover skal Ikea samarbeide med dem for å finne den beste løsningen for alle parter.

Planene Ikea har for Furuset og Forus, samt byggingen av et lager på Vestby, er ikke berørt av beslutningen.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Norge vil vente med å vrake vintertiden

Store passkøer på Østlandet for tiden

Så mye strøm sparer du med varmepumpe

Fra 1. mars øker barnetrygden for første gang på 23 år

Slik blir den nye skattemeldingen