Politiet og UD endelig enige om du må ha med pass i Norden eller ikke

Illustrasjonsfoto: Flickr.com

I slutten av forrige uke skrev politiet på sine nettsider at du ikke trenger pass for å krysse grensene mellom de nordiske landene. Dette var stikk i strid med det Utenriksdepartementet (UD) kommuniserte tidligere i sommer.

I begynnelsen av juni gikk UD ut med en melding om at nordmenn må ta med gyldig norsk pass på alle reiser i utlandet.

Dette fordi mange land i Europa har innført midlertidig grensekontroll der man tidligere kunne reise uten pass. Pengenytt er én av flere medier som skrev om dette.

I meldingen fra UD sto det blant annet følgende:

«Utenriksdepartementet minner om at pass er det eneste gyldige identifikasjonsdokument for norske borgere. Gyldig norsk pass må derfor alltid medbringes på reiser i utlandet.»

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Politiet: Fortsatt passfrihet i Norden

Torsdag i forrige uke publiserte politiet en melding på sine nettsider med følgende overskrift: Du trenger ikke pass for å krysse grensene mellom de nordiske landene.

Der sto det at avtalen om passfrihet fortsatt gjelder, og at norske borgere ikke trenger å ha med seg pass når de reiser mellom de nordiske landene.

I tillegg sto det: «Politiet anbefaler likevel at de som har gyldig pass medbringer dette også på reiser i Norden, da dette vil lette en eventuell kontroll.»

Politiet presiserte dessuten at det kan være spesielle regler for reisende med fly, tog, buss og båt, og oppfordret reisende selv å undersøke hvilke krav som stilles til legitimasjon der.»

Annen gyldig legitimasjon som ble oppgitt var for eksempel førerkort eller bankkort med foto og fødselsdato. Det eneste kravet politiet stilte var at legitimasjonen måtte inneholde foto og fødselsdato, og det måtte fremgå hvilket land det var utstedt i.

Les også: Kun 11 av 41 solkremer får godkjent av Forbrukerrådet

Slettet meldingen etter at Pengenytt tok kontakt

Pengenytt har i flere dager forsøkt å få tak i noen i Politidirektoratet (POD) som kan svare på hvorfor de gikk ut med den meldingen akkurat nå, og om politiet er uenige med UD når de sier at gyldig norsk pass alltid må medbringes på reiser i utlandet.

I dag fikk vi endelig svar.

– Det er passfrihet i Norden, og informasjon om dette ligger på våre passider på politi.no. Om sommeren er det mange reisende, og det var derfor naturlig at politiet la ut informasjon om gjeldende rett på vår forside, svarer seksjonssjef Jan Eirik Thommassen i POD.

På spørsmål om politiet og UD er uenige i passreglene, svarer han nei og viser til en ny melding på politiets nettsider som ble lagt ut i dag.

Samtidig viser det seg at meldingen politiet la ut i forrige uke er slettet.

I den nye meldingen står det stort sett det samme som i den forrige. Men i motsetning til i forrige uke, hvor politiet skrev at du blant annet kunne legitimere deg med bankkort, melder de nå at det du bør ha med enten pass eller førerkort.

Les også: Syk før eller i ferien? Du kan ha krav på ny ferie

Vaklende fra UD

Da Pengenytt snakket med UD rett etter at politiet la ut sin melding i forrige uke, hadde de ikke endret sitt syn siden primo juni.

– UD står fortsatt på at nordmenn skal ha med seg pass i utlandet uansett hvor de drar, også på reiser i Norden. Årsaken er at pass er eneste gyldige legitimasjonen utenlands, sa pressevakt Hilde Steinfeld i Utenriksdepartementet (UD) til Pengenytt.

I dag har UD snudd helt om. Det er tydelig at UD og politiet har snakket sammen siden sist.

– Det er viktig å understreke forskjellen på hva som er gyldige reisedokument i Norden og i resten av Europa. Vi viser til politiet som sier at du må ha med pass eller førerkort på reiser i Norden. Bankkort regnes ikke som gyldig reisedokument, sier pressevakt Astrid Sehl i UD.

Les også: Dette ville bensin og diesel kostet dersom oljeprisen falt til null

Les også: Nyttige tips om lokale trafikkregler før bilferien i Europa

Les også: Globale aksjefond sliter med å levere god avkastning: Sjekk ut hvordan ditt fond har prestert

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook