Nordmenn betaler opptil fem ganger så mye for mobildata som våre nordiske naboer

I Norge er mobildata veldig kostbart sammenlignet med i Sverige, Danmark og Finland. Illustrasjonsfoto: Claudia Dewald/ Pixabay

Norske innbyggere og bedrifter har høyere priser og lavere databruk enn mobilbrukerne i våre nordiske naboland, viser ny rapport.

Konsulentselskapet Tefficient har på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) utarbeidet en rapport om norske mobilinntekter, bruk av mobildata og mobilpriser i en nordisk sammenheng.

Rapporten viser blant annet at norske mobilkunder betaler i gjennomsnitt to til fem ganger mer per gigabyte data sammenliknet med svenske, danske og finske mobilkunder, etter at ulikheter i kjøpekraft er hensyntatt.

Videre viser rapporten at norske mobilkunder kun bruker om lag halvparten så mye data per måned som i Sverige og Danmark, og om lag én femtedel så mye data som i Finland. I tillegg er den årlige veksten i databruk lavere i Norge enn i de tre andre landene.

Høy markedskonsentrasjon trekkes frem som sannsynlig årsak til at norske mobilkunder betaler mer, og bruker mindre mobildata, enn i de andre nordiske landene.

I 2019 sa Haakon Dyrnes, administrerende direktør i Komplett Mobil, følgende til Pengenytt da han ble spurt om hva som skulle til for å kapre kundeandeler fra Telenor og Telia:

– Markedet må reguleres mer hensiktsmessig sånn at de som leier nett av de to store får rammebetingelser, les grossistpriser, som gjør det mulig å drive sunn forretning over tid. Først da kan det bli bærekraftig konkurranse til forbrukernes beste.

Les også: Svært få mobilkunder dumper Telenor og Telia for å spare tusenlapper

Saken fortsetter under annonsen:


Ropstad kaster ballen til teleselskapene

Forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener imidlertid at teleselskapene bør gå i seg selv.

– Rapporten avdekker svært store prisforskjeller mellom landene i Norden. Regjeringen er opptatt av å tilrettelegge for mer konkurranse på mobilmarkedet. Samtidig mener jeg at teleselskapene selv må mer ta ansvar og bli flinkere til å konkurrere på datapris for norske forbrukere, sier han i forbindelse med offentliggjøringen av rapporten fra Tefficient.

Linda Hofstad Helleland, distrikts- og digitaliseringsminister, sier dette om funnene i rapporten:

– Mobilnettene er viktigere enn noen gang og de norske mobilnettene er blant de beste i verden. Samtidig er det uheldig at norske innbyggere og bedrifter har høyere priser og lavere databruk, enn mobilbrukerne i våre nordiske naboland. Regjeringen vil fortsette å legge til rette for at det skal være minst tre konkurransedyktige mobilnett i Norge. Både gjennom markedsregulering og frekvensforvaltning legger vi til rette for konkurranse mellom flere aktører. Tre konkurrerende mobilnett vil styrke konkurransen i mobilmarkedet og bidra til mer konkurransedyktige priser og innovative tjenester.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nå stiger fastrentene i Lånekassen kraftig

Forsker har avdekket hvilken bud-taktikk som lønner seg når du skal kjøpe bolig

Her er en god nyhet til deg som får restskatt, og en dårlig til deg som får igjen på skatten

Eldre ektepar fikk bud på 6,35 millioner kroner for småbruk. Blir tvunget til å selge til halv pris

Undersøkelse: Dette legger nordmenn mest vekt på ved bilkjøp