Brexit har gjort fondskundene til Nordnet nervøse

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet. FOTO: Nordnet

I fjor nettokjøpte private fondskunder hos Nordnet fond for over 1,5 milliarder kroner fra januar til juni. I samme periode i år har de kun nettokjøpt fond for 116 millioner.

Den store nedgangen kommer som et resultat av fondskundenes forsiktighet de siste månedene. Nedsalget i juni var alene på 123 millioner, og dette var tredje måned på rad hvor det ble solgt mer fond enn det ble kjøpt.

– Usikkerheten og frykten rundt Brexit har spredd seg til våre fondskunder, sier investeringsøkonom i Nordnet Tom Hauglund.

Selv mener han kundene burde tenke mer langsiktig på sin fondssparing, da all historie tilsier at det er fornuftig.

– Dessverre er det alt for få nordmenn som sparer i fond. Spesielt i disse tider hvor man får veldig lav avkastning i bank. Jeg frykter at mange selger fondene sine, i håp om at de kan få kjøpt de billigere tilbake. Det er høy risiko i disse dager hvor markedet er veldig uforutsigbart, sier han.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Fra aksjefond til rentefond

Totalt ble det nettokjøpt rentefond for 33 millioner i juni, nettosolgt 15 millioner i kombinasjonsfond, og nettosolgt aksjefond for 141 millioner.

– Kjøpstoppen domineres av KLP Obligasjon, Nordea Stabile aksjer og Holberg Triton. Dette er tydelig tegn på at kundene trekker penger inn i renter eller tryggere havner. Holberg Triton som er et sjømatfond som har hatt en eventyrlig avkastning i år, og de sto veldig godt imot nedgangen tidligere i år. Konsum er mot-syklisk i svakere markeder, så dette er investorer som allokerer penger inn i aktiva som har gjort det bra i både gode og dårlige markedsklimaer, sier Hauglund.

De mest solgte fondene i juni var Delphi Nordic, DNB Nordic Tech og KLP Obligasjon 3 år.

– Listen over de mest solgte fondene bekrefter egentlig at kundene er blitt mer forsiktige. Vi kan se at kundene selger seg ned i teknologi, biotek og SMB, noe som er tydelig tegn på redusert risikovilje, avslutter Hauglund.

Verdipapirfondenesforening (VFF) offentliggjør samlet fondsstatistikk for norske personkunder senere i juli.

Les også: Fondsforvalter røper hemmeligheten bak Norges beste aksjefond

Dette er de mest kjøpte og solgte fondene blant Nordnets kunder i juni:

De mest kjøpte og solgte fondene til Nordnets kunder i juni 2016. KILDE: Nordnet

De mest kjøpte og solgte fondene til Nordnets kunder i juni 2016. KILDE: Nordnet