Regjeringen holder fast på 70-årsgrensen i staten

Regjeringen skrinlegger forslaget om å heve den alminnelige aldersgrensen i staten fra 70 til 72 år. Bildet viser arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik Foto: NTB Kommunikasjon/ Statsministerens kontor

Støre-regjeringen skrinlegger forslaget om å heve den alminnelige aldersgrensen i staten fra 70 til 72 år, selv om den erkjenner at flere bør stå lenger i arbeid.

Tidligere i høst foreslo regjeringen Solberg at den alminnelige aldersgrensen for statsansatte og andre medlemmer i Statens pensjonskasse skulle økes fra 70 til 72 år.

– Folk lever lenger og får flere friske år. Kombinert med lavere fødselstall skaper det noen utfordringer for bærekraften i velferdsstaten vår. Det er helt nødvendig at flere jobber lenger, og mange ønsker også å gjøre det, uttalte arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en melding da.

– Vi har allerede økt aldersgrensen i privat sektor til 72 år. Nå mener vi tiden er inne for også å gjøre denne endringen for statlig ansatte, la Isaksen til.

Saken fortsetter under annonsen:


På fredag trakk den nye regjeringen lovforslaget tilbake.

– Både Sysselsettingsutvalget og et stort flertall av høringsinstansene var imot dette forslaget. Då hører vi på dem og legger det vekk, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik i en melding fra Arbeids- og sosialdepartementet.

– Det er enighet om å tilrettelegge arbeidslivet slik at flere makter å stå lenger i arbeid. Regjeringen vil se på andre grep for å nå dette, slik både Sysselsettingsutvalget og flere av høringsinstansene har oppfordret til, legger statsråden til.

Mange høringsinstanser, både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, mener blant annet at en må holde på 70-årsgrensa for å unngå uverdige og konfliktfylte avganger fra arbeidslivet.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Her er 14 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten din i 2021

Pensjonsekspert mener at en halv million pensjonister er ført bak lyset av Nav

Dette avgjør om det er lønnsomt å ta ut alderspensjon fra fylte 62 år eller ikke

Årslønn på 600.000 kroner? Så stor andel av boligene har du råd til nå

Færre arbeidsgivere lyser ut stillinger offentlig