Hvordan spare penger

Illustrasjonsbilde: Pixabay

Vi vet alle at det er viktig å spare penger. Dette er noe vi har fått vite helt fra vi var små og hadde en sparegris på barnerommet der vi sparte til en ny sykkel eller nye skøyter.

Artikkelen er skrevet av WeDigitize

Ettersom vi blir eldre kommer vi kanskje litt ut av vanene vi hadde med å spare penger. Ofte ender vi opp med lån til hus og bil som gjør det vanskelig å spare penger når vi skal betale ut en hel del hver måned for å tilbakebetale lån. Vi kan også spare penger ved å ta smartere valg som for eksempel å kjøpe resirkulert teknologi. Dette er nå tilgjengelig på nettet via sider som Refurb som har store utvalg. 

Livet går ikke alltid som planlagt 

Det er mange måter å spare penger på, men det viktigste er at vi prøver å regelmessig spare litt. En av de viktigste grunnene til å spare penger er at livet ikke alltid går som vi har planlagt. Dette kan være ting som at vi mister jobben, får et ekstra barn eller plutselig trenger å bruke penger på helse. Vi har en viss sikkerhet hvis vi har litt penger satt til side som kan brukes til denne typen ting. Det kan også være godt å ha litt penger i bakhånd når noe uforutsett skjer i verden, slik som pandemien vi nå nylig har opplevd. De fleste av oss har også relativt høye lån, og å ha litt sparepenger kan gjøre en stor forskjell om renten skulle gå opp. 

Spare som et barn

En annen grunn til å spare penger er den samme grunnen som da vi var barn. Å spare til noe vi ønsker oss. Den følelsen vi hadde som barn da vi endelig hadde spart nok til det vi ønsket oss var en av de beste følelsene noensinne. Som voksne har vi kanskje mer en tendens til å ta et forbrukslån eller bruke kredittkort slik at vi kan få det vi ønsker oss med en gang, men kanskje det hadde vært bedre å gjøre som vi gjorde som barn, nemlig spare til det vi ønsker oss.

Hvorfor det er lurt å spare uansett

Det er lurt å spare selv om det kanskje ikke er noe vi ønsker oss. Det er viktig å spare til det som er uforutsett eller til vi blir pensjonister for eksempel. Vi kan også spare slik at vi har mulighet til å hjelpe barna våre med utdannelse eller å kjøpe sin første bolig. Det viktigste er ikke hva vi sparer til, men at vi sparer. Ved å ha litt sparepenger har vi alltid en buffer og har dermed mulighet til å ta valg når vi kanskje ikke hadde hatt denne muligheten hvis vi ikke hadde hatt sparepenger.