Den kraftige veksten i både priser og volum som var i hyttemarkedet i fjor fortsatte i første halvår 2021. Det er prisene på fjell- og innlandshyttene som økte mest.
Fredag presenterte Eiendom Norge, i samarbeid med Eiendomsverdi AS og Finn Eiendom, fersk fritidsboligprisstatistikk for sjøhytter, fjellhytter og innlandshytter i første halvår 2021.
Prisene for fritidsboliger steg med 12,6 prosent i første halvår 2021.
Den typiske fritidsboligen i Norge koster nå 2.888.516 kroner, noe som er drøye millionen mer enn i 2013 (se diagrammet under).
Mens prisene steg med 6,4 prosent for sjøhytter, steg prisene for fjellhytter og innlandshytter kraftig med hele 16,5 prosent og 12,5 prosent.
I første halvår 2021 ble det solgt 3886 hytter i Norge, noe som er en oppgang på 27,1 prosent sammenlignet med første halvår 2020.
Les også: Forsker har avdekket hvilken bud-taktikk som lønner seg når du skal kjøpe bolig
Hyttekontor og hjemmesommer
– Den kraftige oppgangen i priser og volum i hyttemarkedet i 2020 overgikk alt hva vi har sett tidligere, og denne utviklingen har fortsatt i 2021, uttalte administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
– Til tross for en viss lemping av smittevernstiltakene nå og større muligheter for å reise ut av landet, venter vi fortsatt vekst i hyttemarkedet fremover, fortsatte han, og la til:
Saken fortsetter under annonsen:
– Vår vurdering er at koronapandemien har gitt endret etterspørsel både i boligmarkedet og fritidsboligmarkedet. Fleksibelt arbeidssted for mange og økt bruk av hjemme- og hyttekontor har gjort eget hjem og hytte viktigere.
– Dessuten tror vi flere har fått opp øynene for Norge som ferieland og gleden av å feriere både i eget land og på egen hytte, sa han.
Les også: Nye tilstandsrapporter skal gi tryggere bolighandel
Fjell- og innlandshytter driver prisene
I første halvår ble det omsatt 3886 hytter i bruktmarkedet. 1913 var fjellhytter, 1277 var sjøhytter og 695 var innlandshytter.
Det var flest omsetninger i Trysil, Vinje og Ringsaker kommune. Blant kystkommunene var det Lindesnes, Kristiansand og Asker som hadde flest omsetninger.
Sjøhyttene hadde en gjennomsnittspris på 3.426.601, opp 6,4 prosent i første halvår
Fjellhyttene hadde en gjennomsnittspris på 2.995.318, opp 16,5 prosent i første halvår.
Innlandshyttene hadde en gjennomsnittspris på 1.587.019, opp 12,5 prosent i første halvår.
– I 2020 var det sjøhyttene som hadde den største prisveksten. I første halvår er det fjell- og innlandshyttene som vokser mest, og markant mer enn sjøhyttene i snitt. Riktignok er prisene svært høye i de dyreste sjøhyttekommunene, sa Lauridsen.
Les også: Eldre ektepar fikk bud på 6,35 millioner kroner for småbruk. Blir tvunget til å selge til halv pris
Også stor nybygging på fjellet
– I tillegg til bruktomsetningen av fritidsboligmarkedet er det også stor nybygging av hytter i Norge, hovedsakelig konsentrert rundt fjelldestinasjonene, sa Lauridsen.
– Langs sjøen bygges det svært lite på grunn byggeforbudet i strandsonen, og det vil nok også bygges mindre her som følge av innskjerping av dispensasjonspraksisen i sjøkommunene, sa han videre, og fortsatte:
– Vi tror den store veksten for fjell- og innlandshytter skyldes at mange har fått øyne opp for tradisjonelt friluftsliv og norsk natur. Dessuten brukes disse hyttene også mer og i større deler av året enn sjøhyttene som vanligvis bare brukes i sommersesongen.
Les også: Ny nettleie vil straffe deg som bruker mye strøm på en gang
Raskere salg og høyere priser
Kystkommunene Færder (8.950.200), Lillesand (7.668.182) og Kragerø (6.485.118) var kommunene med de høyeste fritidsboligprisene. Høyest av fjellkommunene var Øyer (5.389.965).
I gjennomsnitt tok det 50 dager å selge en fritidsbolig mot 93 dager for et år siden. Medianen på 14 salgsdager indikerer at mange hytter selges svært raskt.
I gjennomsnitt ble fritidsboligene solgt hele fire prosent over prisantydning.
– Vi har aldri tidligere observert så rask omsetningstakt i fritidsboligmarkedet, og vi har heller aldri målt et positivt avvik mellom prisantydning og solgt pris tidligere, sa Lauridsen, før han avsluttet med:
– Disse tallene stemmer imidlertid godt med det mange av Eiendom Norges medlemmer har meldt om, nemlig at det både har vært mange budrunder i hyttemarkedet og at mange kjøpere er utålmodige med å overta hyttene.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Ny analyse viser at nesten hver fjerde boligeier selger med tap
Boligselger må trolig punge ut 100.000 kroner etter å ha oppgitt for lavt strømforbruk
Vil sikre at alle får rask og rimelig hjelp i husleiekonflikter
Fra 1. mai kan enda flere bygge terrasser og tilbygg uten å søke
Fra nyttår må alle beboere i borettslag og sameier være med å betale for elbilladere