Her får du fortsatt leid hytter til høstferien

Denne hytta til Statskog i Synnervika ved Femunden i Røros er én mange hytter du kan leie i høstferien. Hytta har ni soveplasser og koster 1000 kroner i leie per døgn. I prisen inngår båtleie og gratis fiske i Femunden for leietakerne. Foto: Statskog

Veldig mange planlegger utenlandstur i høstferien, men det er også en god del som ønsker å dra på hyttetur.

37 prosent av oss planlegger å ta høstferie i år, viser tall fra Virkes befolkningsundersøkelse.

Av disse oppgir blant annet 59 prosent at de skal utenlands, hvor sol og bading er et av de viktigste formålene. 

Direktør for Virke Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril. Foto: Virke

– Det kan virke som høstferien utpeker seg som et stadig klarere alternativ for utenlandsferie med sol og bad enn tidligere. Vi forskyver sommerfølelsen så langt inn i høsten som vi kan. For mange er dette også siste mulighet til å sikre seg en sol- og badeferie med familien før høsten og vinteren setter skikkelig inn, sier direktør i Virke Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril, i en pressemelding.

Ikke alle som tar høstferie skal på utenlandsreise. 23 prosent av de feriereisende oppgir nemlig at de vil tilbringe ferien på en privat hytte i Norge.

­­– Hyttelivet holder stand, og mange ønsker seg rolige eller aktive dager ved hytta i Norge i frisk høstluft, sier direktør for Virke Reise Norge, Line Endresen Normann, i meldingen.

Les også: Dette krangler vi med hyttenaboen om

Sent ute med planleggingen?

Dersom du ennå ikke har spikret tur i høstferien, og samtidig kunne tenke deg å tilbringe den ute i norsk natur, er det fortsatt ikke for sent.

Norsk Friluftsliv opplyser at det fortsatt er mange ledige ledige hytter til leie over hele landet, både i uke 40 og 41.

Annonse:


– Det enkle hyttelivet gir et perfekt utgangspunkt for populære friluftsaktiviteter, som fjellturer, soppsanking, padling og fiske. Det trengs heller ikke all verden med planlegging, så lenge dere har godt med mat og klær. Å våkne i en hytte omringet av stille natur og frisk luft gir et veldig godt utgangspunkt for en fin dag, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Heimdal og Norsk Friluftsliv trekker frem både fjellstyrene, Den Norske Turistforening og Statskog som eksempler på noen som tilbyr flotte overnattingstilbud.

Ønsker du å bo i en hytte eller et fyr ved sjøen, kan du dessuten sjekke ut nettsiden til Kystledhyttene.

Les også: Dette må til for å gjøre om en fritidsbolig til bolig

Det enkle liv

Fjellstyrene, som eier rundt 350 hytter rundt om i landet, opplyser at de fortsatt har mye ledig i ferieukene. Rådgiver i Norges Fjellstyresamband, Torgeir Lande, mener det enkle hyttelivet er populært.

– Det er mange ledige overnattingssteder i både uke 40 og 41. De fleste er enklere hytter på fjellet, uten innlagt vann og strøm. Det er spesielt stor interesse for de enkle og avsidesliggende hyttene og buene, som for eksempel steinbuene på Hardangervidda. En fin hytte for deg selv innpå et fjellvann, det er det folk er på jakt etter nå, uttaler han.

Lande forteller at noen av hyttene fjellstyrene tilbyr er åpne, mens andre må du reservere eller leie. Mange av utleiehyttene finner du via nettstedet Inatur.no, mens andre finner du på fjellstyrenes egne nettsider.

De aller fleste av hyttene har en leiepris på mellom 0 og 800 kroner per døgn.

Les også: Sjekkliste for hyttekjøp – dette skal du se etter

Aktiviteter for barna

Den Norske Turistforening (DNT) har rundt 500 ubetjente, selvbetjente og betjente hytter, og flere av disse er ledige i høstferien.

På de betjente hyttene tilbys det ulike aktiviteter og guidede turer.

– De betjente hyttene som holder åpent i høstferien, opplever stor tilstrømming. Men det er fortsatt plass til etternølerne, også på de selv- og ubetjente hyttene, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

Ifølge Øveraas er DNT-hyttene godt egnet for småbarnsfamilier.

– På Rondvassbu i Rondane, Gjendesheim og Fondsbu i Jotunheimen og Haukeliseter på Hardangervidda kan barn med foreldrefølge være med på lek og aktiviteter i hyttas nærområde, forteller Øveraas.

Et opphold på ei turistforeningshytte koster alt fra 100–250 kroner for overnatting på ubetjent hytte, til rundt 800 kroner for full pensjon på betjente hytter (medlemspris).

På nettsidene til DNT kan du finne din drømmehytte.

Les også: Mange blir svindlet når de leier feriebolig på Kanariøyene

Ledig tross jaktsesong

Smoldalsbua (Gjeringskoia) i Smoldalen i Ljørdalen er et eksempel på en koie som står åpen for allmennheten. Foto: Torkel Skoglund/ Statskog

Til tross for at en god del jegere bruker hyttene til Statskog nå om høsten, finnes det muligheter også for andre, både familier og enkeltpersoner, som vil bruke høstferien i skog og fjell.

– Vi klager ikke over belegget, men vi har fremdeles plass til flere, rapporterer friluftskoordinator Eva Kristin Grøndal i Statskog, og legger til:

– Til tross for jakttid har vi ledige hytter i hele landet; noen hele uker, enkelthelger og noe midtuke.

Statskog har over 70 utleiehytter og mer enn 100 åpne buer/koier. 

Oversikt over disse finner du få Statskog sine nettsider.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Lavt feriebudsjett? Overnatt gratis i noen av Statskogs 120 koier

Stor test: Her serveres Norges beste veimat

Syk før eller i ferien? Da kan du ha krav på ny ferie

Nå kommer neste generasjon bankkort for fullt

Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført