Lavt feriebudsjett? Overnatt gratis i noen av Statskogs 120 koier

Det er stort sett slutt på at tømmerhoggere overnatter i koier i skogen og langs vassdrag. Nå står over 120 koier til din disposisjon, uten at det koster deg en krone. Her fra Vetlenesbua i Dividalen i Troms. FOTO: Jan Erik Hansen/ @turfoto

Statskog har over 120 ulåste koier og buer som er til fri benyttelse for allmennheten. Med litt planlegging kan du gå på langtur fra koie til koie, uten å betale en krone i for overnattingene.

Drømmer du om å komme vekk fra hverdagens kjas og mas, og heller leve noen dager i pakt med naturen? Da kan du legge ferieturen innom én eller flere av Statskogs koier.

Du kan da glemme WiFi og «roomservice», men får til gjengjeld muligheten å oppleve norsk natur på nært hold.

– I noen områder ligger de åpne husværene våre så tett at du kan legge opp til en langtur uten å måtte dra rundt på et telt i sekken, sier Nils Aal, fagsjef for friluftsliv Statskog, i en pressemelding.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Beliggenhet

Oversikt over åpne koier og buer (NB: Klikk på bildet for en større versjon). Kilde: Statskog

Oversikt over åpne koier og buer (NB: Klikk på bildet for en større versjon). Kilde: Statskog

Femundsmarka har spesielt stor tetthet av koier, men det er også mange i andre deler av Østlandet og i Nord-Norge.

– På nettportalen godtur.no finner du både Statskogs koier og åpne husvære som eies av lokale jeger- og fiskerforeninger avmerket i samme kart, så mulighetene for å lage seg ruter med gratis overnatting blir flere, sier Aal.

For å få godtur.no-oversikten går du inn på menyvalget «Kart» og videre til «Anlegg og turmål». Husværene dukker opp i kartet når du så velger «Åpent husvære».

Vil du se bilder og lese litt mer om Statskogs åpne koier, kan du gjøre det her.

Spartansk

Flertallet av de åpne husværene har fortid som overnattingssted for tømmerhoggere og tømmerfløtere.

Blant de åpne husværene finnes også våningshus på gamle fjellgårder, jakt- og fiskebuer, stabbur og andre små krypinn med en egen forhistorie.

Felles for dem er at standarden er spartansk, med garanti for at trådløst internett ikke er lagt inn. Det er ikke et sted man skal slå seg ned for et lengre opphold, men for en hvil eller en overnatting eller to.

– Begrepsbruken er litt forskjellig etter hvor man er. I Femundsmarka snakkes det mest om buer, mens det lenger sør heter koie. Her er det også et større innslag av ljørkoier, med ljore i taket og åpent ildsted, sier Aal.

En ljore er det firkantete hullet i taket der røyken slipper ut og lyset inn. De fleste ljørkoiene har i tillegg en liten vindusåpning eller to.

Les også: Slik finner du de beste reiseforsikringene

Saken fortsetter under bildet.

Fautbua i Femundsmarka. Foto: Geir Wagnild.

Fautbua i Femundsmarka. Foto: Geir Wagnild.

En hemmelighet for offentligheten

Tømmerhoggere som overnattet i skogen var del av en skogbruksform som ikke finnes lenger. Og langs vassdragene er det ingen tømmerfløtere som trenger losji til neste arbeidsdag.

Vetlenesbua i Dividalen i Troms Foto: Jan Erik Hansen

Vetlenesbua i Dividalen i Troms Foto: Jan Erik Hansen

Men koiene står der.

– Vi ser gjerne at flere tar de åpne husværene våre i bruk. I Femundsmarka er koiene godt besøkt, mens andre steder har mange koselige koier kapasitet til mye mer bruk enn i dag, sier Torkel Skoglund, seniorkonsulent for jakt, fiske og friluftsliv i Statskog.

De åpne husværene er langt på vei fortsatt en hemmelighet for offentligheten.

– Under de mange messene jeg er på i løpet av et år, er det nok koiene som vekker mest interesse. Å sitte i en gammel koie og vite at det på akkurat samme benk for lenge siden satt slitne skogsarbeidere og andre skogfarere, har egen verdi. Bjørkeveden knitrer i den gamle ovnen og flammene lyser opp de gamle tømmerveggene. Du fylles fort med en spesiell ro og andektighet, sier Skoglund.

Han omtaler gjerne koiene som en del av «skogens grønne apotek».

Les også: Dette irriterer nordmenn mest på hotell i utlandet, og slik får du erstatning

Eget ansvar

Statskogs folk fører med ujevne mellomrom tilsyn med husværene, men tilbudet er avhengig av at brukerne selv tar ansvar for at også andre får gode turopplevelser.

– Du oppfordres til å gjøre klart til neste bruker. Det betyr å rydde og ta med seg avfall. Legg gjerne klar litt ved til neste gjest også, sier Nils Aal i Statskog.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook