Nå blir det billigere å utføre tjenester på nett enn på trafikkstasjonen

Digitaliseringen i Statens vegvesen gjør at enkelte tjenester nå blir billigere. Bildet viser Sogndal trafikkstasjon. Foto: Bjørn Erik Pedersen/ Wikimedia

Fra 1. januar blir det langt billigere å bruke Statens vegvesens selvbetjeningsløsninger på nett enn om du etterspør tjenesten på en trafikkstasjon.

Annonse:


– Når du utfører tjenesten selv, er det rimelig at du også betaler mindre for tjenesten, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i en uttalelse.

Statens vegvesen har etter hvert fått mange digitale tjenester der du kan ordne ting enkelt og raskt selv, uten å dra til en trafikkstasjon.

Nå melder både samferdselsdepartementet og Statens vegvesen at det fra nyttår innføres et prinsipp om differensierte gebyrer.

– Vi gjør det nå billigere å benytte våre digitale tjenester fremfor å møte opp på trafikkstasjonen, sier Bodil Rønning Dreyer, direktør i Statens vegvesen, til egne nettsider.

– Vi er opptatt av å ha riktig kostnadsnivå på gebyrene: Når vi sparer arbeidskostnader på at folk ordner betaling selv, så er det rimelig at de får lavere gebyr. Dessuten ønsker vi at flest mulig skal benytte våre digitale tjenester som er enkle, sikre og raske å bruke.

Les også: Dette er «bensinkortene» som gir deg størst rabatt

Under halv pris 

I første omgang er det søknad om og utstedelse av sjåførkort (fartsskriverkort) og søknad om nytt førerkort som blir billigere å ordne på nett.

Disse tjenestene vil koste hhv 300 og 750 på trafikkstasjonen, men bare 140 og 340 kroner på nett. Altså under halve prisen.

– Vi har for eksempel rundt 30.000 utstedelser av sjåførkort i året. Fra nyttår blir det rundt halvparten av prisen når du betaler på nett sammenlignet med på trafikkstasjon. Her vil altså sjåførene spare penger, samtidig som vi sparer tid på å behandle dette i skranken, sier Dreyer.

Statens vegvesen jobber med å utvikle flere digitale tjenester, og senere blir det for eksempel også mulig å betale teoriprøve og oppkjøring på nett.

Det vil også komme en digital tjeneste for fornyelse av førerkort, lover vegvesenet.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Måten du bremser på kan gi deg ekstra stor verkstedregning

På nyåret kommer nye regler for EU-kontroll

Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller

Dette er sparekontoene med de beste rentene

11 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten