Bensinstasjonskjede vil ha mindre prissvingninger på drivstoff

Mer stabile drivstoffpriser gjennom uken vil bety jevnere trafikk, mindre kø og bedre kundeopplevelse, mener Circle K Norge. Foto: Johnny Syversen

Prisen på drivstoff svinger mye gjennom en uke. Nå vil bensinstasjonskjeden Circle K gjøre sitt for å jevne ut prisene.

Prisen på bensin og diesel er i gjennomsnitt billigst mandag morgen. Dernest lønner det seg å fylle tanken torsdag morgen.

Fra begge disse bunnoteringene fyker imidlertid prisen i været raskt.

På mandag og torsdag ettermiddag er nemlig prisene på sitt høyeste gjennom uken. 

Det viser en undersøkelse Forbrukerrådet har gjort.

Er du bevisst når du fyller, er det derfor mye penger å spare.

– En gjennomsnittsbilist kan spare et par tusen kroner i året, uttalte fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet tidligere i år.

Les også: Dette ville bensin og diesel kostet dersom oljeprisen falt til null

Annonse:

Circle K vil redusere svingningene

En undersøkelse gjennomført av Kantar TNS for Circle K viser at flertallet av de spurte ønsker å kunne fylle på det tidspunktet de selv velger, fremfor å styre etter bestemte dager der prisen er lav.

– Som et svar på kundenes ønsker vil vi endre hvordan vi prissetter drivstoffet vårt. Vi førsøker å få til jevnere priser hos oss gjennom uken, for dermed å gjøre det enklere for kundene å fylle når det passer dem best, sier Ada Helen Schjelderup, direktør for drivstoff i Circle K Norge AS.

For å oppnå dette satte derfor kjeden ned veiledende pris på bensin og diesel med én krone literen i går.

– Våre veiledende priser kan også beskrives som «makspris», før eventuelle transportpåslag. Når vi kutter toppen med en krone, vil forskjellen mellom topp og bunn bli mindre. Dette mener vi vil bidra til jevnere priser gjennom uken, utdyper kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Circle K Norge til Pengenytt.

Les også: Du slipper å installere DAB-radio i din gamle bil

Skal føre til jevnere trafikk og mindre kø

– Konkurransen i drivstoffmarkedet sørger allerede for effektiv priskonkurranse og intense priskriger i områdene der flere aktører er til stede. Vårt mål er at kundene i gjennomsnitt skal betale samme pris som tidligere, men med mindre variasjoner, sier Schjelderup.

Som hovedregel er priskrigene mer intense der stasjonene ligger tett enn der stasjonene ligger langt fra nærmeste konkurrent.

– Med mindre prissvingninger vil vi også oppnå mindre forskjeller mellom de som bor i områder med tøffe priskriger, og de som bor i områder med mindre konkurranse, først og fremst i distriktene, forklarer Schjelderup.

Ettersom et stort antall kunder anstrenger seg for å fylle drivstoff når det er billigst, er det ofte kø og trengsel på bensinstasjoner landet over på disse tidspunktene.

Mer stabile drivstoffpriser gjennom uken kan dermed bety jevnere trafikk, mindre kø og bedre kundeopplevelse, ifølge selskapet.

Circle K Norge driver nærmere 500 drivstoffutsalg i Norge, hvor cirka 300 av dem er såkalte fullservice-stasjoner.

Les også: Den gamle bilbonus-ordningen kan bli borte

Konkurrenter vil ikke følge etter

– Vi har ingen formening om det Circle K gjør nå, sier Ole Johannes Tønnessen, daglig leder i Uno-X Norge til Pengenytt.

Uno-X Norge er en del av Uno-X Energi, som eies av Reitangruppen.

Kjeden har 170 ubemannede stasjoner over hele Norge, fra Alta i Nord til Mandal i sør.

– Vi for vår del vil konsentrere oss om å være billigst, og vil ikke endre vår strategi som følge av dette, legger Tønnessen til.

Han tror dessuten at det samme gjelder for søsterselskapet YX-Norge, med sine 214 bemannede stasjoner.

Esso, med sine 250 stasjoner, vil ikke røpe sine planer fremover utover at de vil tilby sine kunder konkurransedyktige priser.

– Vi ønsker ikke å signalisere våre vurderinger rundt fremtidige drivstoffpriser i media, men kan på generelt grunnlag si at prisene på drivstoff avhenger i hovedsak av tre forhold, internasjonale produktpriser, valutakurser og lokal konkurranse, skriver Lars Sigurd Østbye, administrerende direktør i Certas Energy Norway, i en epost.

Det er det irske morselskapet til Certas Energy, DCC, som tidligere i år kjøpte stasjonene til Esso i Norge. 

NB: I 2016 var det totalt 1578 bemannede og ubemannede bensinstasjoner her i landet, ifølge Drivkraft Norge (tidligere Norsk Petroleumsinstitutt).

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Dette risikerer du ved å kjøre forbi andre i høyrefeltet

Den gamle årsavgiften på kjøretøy forsvinner, men erstattes av en ny

Skade på bil som følge av hull i veien? Dette svarer Statens vegvesen om erstatning

Mange som selger bilen sin må betale for bompasseringer til ny eier

NAF-medlemmer lures med dekk-tilbud