Dette er shorting av aksjer, dekket eller naken

Mange ser på shorthandel som destruktiv spekulasjon i andres ulykke, og ønsker å forby shorthandel, forklarer Tore Vamraak, sjeføkonom i Econa, i dette debattinnlegget. Illustrasjonsfoto: Csaba Nagy/ Pixabay

Shorthandel kommer fra tid til annen opp på førstesidene i avisene, senest nå etter aktiv handel og store kursutslag i det amerikanske selskapet Gamestop.

Skrevet av: Tore Vamraak, sjeføkonom i Econa

Tore Vamraak, sjeføkonom i Econa. Foto: Econa

Mange ser på shorthandel som destruktiv spekulasjon i andres ulykke, og ønsker å forby det.

Vanligvis forbinder vi aksjemarkedet med at investorer kjøper aksjer som de har tro på, også kalt at de «går long» en aksje. Investorene sørger da for at markedet fungerer bedre, ved å kjøpe og dermed presse opp prisen på aksjer de mener er priset for lavt. Når kursen har økt tilstrekkelig, selger de seg ut igjen. Tilsvarende, men med motsatt fortegn, fungerer shorthandel.

Å «shorte» en aksje innebærer at man selger en aksje man ikke selv eier, i håp om å tjene penger på at aksjekursen faller. Når den aktive investoren mener at en aksje er priset for høyt, vil han/hun ønske å selge aksjen – selv om han/hun ikke eier den fra før. Salg av overprisede aksjer vil presse prisen ned, og normalt føre til et mer velfungerende marked.

Shorting kan gjøres enten dekket eller nakent: Ved dekket shortsalg har selgeren avtale med en investor som eier aksjen, om å «låne» aksjen. Dermed kan kjøper være sikker på at aksjen han har kjøpt, faktisk finnes. Ved nakent shortsalg gambler shortselgeren på at han kan kjøpe aksjen i markedet før den skal leveres til kjøperen. Han/hun selger først skinnet, og satser på å få skutt en bjørn etterpå.

I Gamestop oppstod en «short squeeze». Det var for mange som hadde shortet den samme aksjen. Faktisk var om lag 140 prosent av de tilgjengelige aksjene solgt short. Når mange samtidig må kjøpe tilbake aksjene for å avslutte sine short-posisjoner kan det bli trangt i utgangsdøren. I Gamestop ble dette ytterligere forsterket ved at småinvestorer samlet seg på diskusjonsforumet Reddit for å «ta gribbene på Wall Street». Det kan diskuteres hvem som lurte hvem. Men når svært mange småinvestorer kjøpte aksjer, ukritisk til kursen, ble kursen ytterligere presset opp. Kursen ble om lag 100-doblet fra nivået aksjen lå på for ett år siden.

Saken fortsetter under annonsen:


Det gjenstår å se hvordan Gamestop-eventyret ender. I skrivende stund er fremdeles selskapet priset 10-15 ganger så høyt som for ett år siden. Det er selvsagt ingen grunn til at et selskap som består av cirka 5000 fysiske butikker for videospill skal ha en slik prisutvikling når verden digitaliseres. Dagens aksjonærer kan ikke forvente å få tilbake verdien av sine aksjer gjennom selskapets inntjening og utbytte. Aksjen har blitt en spekulasjonsaksje, hvor aksjonærene bare kan håpe på å finne «an even greater fool».

På Oslo Børs er shortsalg tillatt. I en normalsituasjon bidrar shortsalg til riktigere prising av aksjene, og det er derfor liten grunn til å forby det. Under finanskrisen 2008-2009 var det riktignok et midlertidig forbudt for å unngå forstyrrelser i et allerede skjørt marked. Men det er krav fra Oslo Børs om at den som selger short må ha lånt aksjen. Naken shorting er altså forbudt på Oslo Børs. Dermed er det mindre sannsynlig at en norsk aksje vil få 140 prosent av aksjene shortet.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Du kan allerede nå sjekke om du får restskatt eller har skatt til gode

I disse bankene får du best rente på sparepengene dine

Rekordmange nordmenn eide aksjer ved nyttår, og dette var de mest populære å eie

Over hundre tusen aksjefondsparere betaler en tredjedel av forventet avkastning i gebyrer

Pensjonert diakon Edward (84 år) ble garantert en trygg investering, men tapte 73 prosent på 12 dager