Bemanningsbransjen har snudd etter tre år med nedgang

Even Hagelien, fagsjef i NHO Service, ser positive tendenser i bemanningsbransjen. Foto: NHO Service

Tre år med kontinuerlig nedgang i bemanningsbransjen er snudd til opptur og forsiktig optimisme, viser fersk statistikk fra NHO Service. Statistikken viser imidlertid store variasjoner både regionalt og mellom segmenter.

Omsetningen i bemanningsbransjen økte med 2,3 prosent i 2. kvartal i år, og markedet ser ut til å stabilisere seg på samme nivå som i fjor. Volumet er nå ti prosent lavere enn da nedgangen begynte i 2013.

– Vi ser et skifte som kan gi grunn til optimisme, sier fagsjef i NHO Service Even Hagelien, før han legger til:

– Dette kan sammenstilles med signalene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) om en BNP-vekst på 0,4 prosent. Norsk økonomi er trolig nær bunnen, og det gir grunn til å tro på forsiktig vekst i siste del av året, sier han.

Bemanningsbransjen er nemlig en viktig indikator for hvordan det går med norsk økonomi. Det kan derfor være starten på en ny trend når bransjen nå for første gang på tre år kan vise til vekst.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også: Bare to av ti vil gå ned i lønn for å unngå å miste jobben

Store regionale variasjoner

Statistikken fra NHO Service viser at det er store variasjoner både regionalt og mellom segmenter.

I områder som har vært særlig utsatt for nedbemanninger som følge av oljenedturen, har bemanningsbransjen fortsatt en negativ utvikling. Dette gjelder blant annet Rogaland og Vest-Agder, som begge hadde nedgang siden i fjor på mer enn 20 prosent.

Samtidig er det verdt å merke seg at nedgangen nesten har stoppet opp i Hordaland.

På Østlandet er det positiv utvikling de fleste steder. Det er for eksempel verdt å merke seg en vekst på hele 18 prosent i Akershus.

Les også: Svensk bilindustri hamstrer norske ingeniører

Sterk vekst for bygg og anlegg

Det yrkesområdet med mest positiv utvikling i 2. kvartal er bygg og anlegg. Der var det en vekst på mer enn 19 prosent siden i fjor. Dette samsvarer med veksten i bygningsbransjen for øvrig.

Også innen oppvekst og utdanning er det gode tider for bemanningsbransjen. Her var veksten på mer enn 17 prosent.

På andre områder er det en kraftig nedgang. Det gjelder særlig kundesenter og utleie av IT-personell, hvor markedet falt med hhv 22 og 17 prosent. Her er det snakk om strukturelle endringer og flytting av oppgaver ut av landet, tror NHO Service.

– Markedet sett under ett gir håp om bedre tider, noe bemanningsbransjen trenger etter lang tid med synkende marked, sier Hagelien.

Les også: Så mye kan du få i utdanningsstøtte som elev eller student i 2016-2017

Les også: 17.200 elever på videregående skole kunne fått over 17 millioner kroner