UD: Ta med pass også til Norden og Schengen i sommer

Ta med pass uansett når du skal utenlands, er en god regel denne sommeren. Foto: Kent Øksnes, Pengenytt/ UD

Utenriksdepartementet ber deg ta med pass til utlandet i sommer, uansett om turen bare går til Sverige eller Danmark.

Annonse:


Mange land i Europa har innført midlertidig grensekontroll, akkurat som de gjorde i fjor.

Dette bekreftes av kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode O. Andersen.

– Midlertidige grensekontroller på de indre Schengengrensene har i løpet av året vært innført i flere Schengen-land, som for eksempel Sverige, Frankrike og Danmark, skriver han i en epost til Pengenytt.no.

Kommunikasjonssjef
Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet. Foto: UD

Så der du tidligere kunne reise uten pass, må du nå ha det med. 

Kommunikasjonssjefen i Utenriksdepartementet legger til at landenes myndigheter bruker å informere om midlertidige grensekontroller på forhånd, og at EU har en oversikt over midlertidige grensekontroller på denne nettsiden.

Les også: Skattekalender for 2017: Her er alle de viktigste datoene

Nordmenn grensefast i Norden

– Hvilke råd har dere til nordmenn som skal på utenlandsreise de nærmeste ukene?

– Ved alle utenlandsreiser, også innen Schengen-området, anbefaler vi at det tas med gyldig pass. Pass vil ofte kreves, ikke bare for grensepassering, men for eksempel også ved innsjekk til flyving, båtreiser, på hoteller, leiebil, mm.

– Finnes det eksempler på nordmenn som har blitt avvist i grensekontroller i år på grunn av manglende gyldig identifikasjon?

– Utenriksdepartementet erfarer at nordmenn som reiser uten gyldig pass kan bli avvist ved passering av midlertidig grensekontroll. Norge utsteder ikke nasjonale ID-kort, mens de fleste andre Schengen-land har et slikt ID-kort som gjør at innehavere av disse kan reise innen Schengens indre grenser uten pass, men med gyldig nasjonalt ID-kort. For nordmenn er det kun pass som er godkjent identifikasjon for utenlandsreiser, svarer Andersen.

– Gjelder dette også i Norden?

– Også innen Norden har det vært innført midlertidige grensekontroller i løpet av året. Den nordiske passfriheten har stått ved lag, men det påhviler den reisende å godtgjøre sitt statsborgerskap og inneha gyldig reisedokumentasjon i alle tilfeller. Innen Norden kan norsk førerkort godtas i tillegg til pass. Vi har erfart at det har oppstått problemer ved grenser innen Norden, noen av disse kunne vært unngått ved at den reisende medbringer pass.

Les også: Digitaliseringen i bankene: – Vi kan ikke løpe fra kundene

Stor pågang etter pass

Skal du ha nytt pass til ferien, ber politiet deg være tidlig ute. Bestill dessuten time der det er timebestilling, legger de til.

Flere kontorer melder om stor pågang i mai og så langt i juni, og ifølge Dagbladet er ventetiden opptil flere uker enkelte steder i landet.

I et telefonmøte mellom Politidirektoratet og landets politimestere for et par uker tilbake fikk politidistriktene beskjed om at situasjonen må under kontroll så fort som mulig, og at tiltak må iverksettes for å ta unna køene.

– Vi utsteder mange flere pass enn tidligere. I hele fjor utstedte vi 700.000 pass. I mai i år ble det utstedt 20 prosent flere pass enn på samme tid i fjor. For mange politistasjoner betyr dette overtidsarbeid og ekstra bemanning i ukene fram mot sommerferien, svarte fagdirektør i Politidirektoratet, Atle Roll-Matthiesen, til Dagbladet på spørsmål om hvorfor det har blitt så lange køer etter at politiet innførte elektronisk timebestilling.

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Valutafelle lurer nordmenn på ferie for én milliard kroner

Fra torsdag kan du bestille personlige bilskilt

Få opptil 4645 kroner om du vraker bilen før 1. juli

Dette kan du bygge uten å søke – pass deg for fellene!

Nyttige tips om lokale trafikkregler før bilferien i Europa

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook