9 spørsmål du bør stille strømselgeren

De ringer deg på kvelden eller så vinker de på deg på kjøpesenteret: Strømselgerne. Alle hevder at du kan spare penger med deres strømavtale, men alle kan ikke ha rett samtidig.

Artikkelen er produsert av ELskling.no

Noen enkle spørsmål fra deg vil avsløre hva slags selger du har med å gjøre.

Strøm er en spesiell handelsvare fordi produktet er det samme uansett hvem du kjøper av. For strøm er strøm, du får ikke sterkere eller bedre strøm i kontakten ved å bytte leverandør.

Forskjellen ligger i vilkårene.

Ikke la selgeren ta styringen med alle sine spørsmål, la heller selgeren svare på dine spørsmål.

Strømleverandørene lager stadig nye pakker eller tilbud som skal lokke deg til en handel.

Selgerne er drillet til fingerspissene og er vel forberedt med ulike manus som skal gi svar på alle dine innvendinger.

I hvert fall nesten alle.

Les også denne fra ELskling.no: 88 prosent av strømmen din kan være kullkraft

Spør selgeren om dette:

1) Hva slags type avtale tilbys?

Er det spotpris, variabel pris eller fast pris? Ofte er det snakk om gamle avtaler med nye kreative navn. Les mer om feller i vår avtaleguide lenger ned. Er det snakk om en avtaletype som du av prinsipp ikke vil ha, kan du si nei takk til selgeren uten flere spørsmål.

2) Er det bindingstid?

Hvis svaret er ja, kan du si: «Bindingstid er et varsel til meg om at dere ikke forventer å være best i markedet fremover. Hvis dere skal ha de beste prisene fremover, da vil folk holde seg til dere frivillig. Siden dere krever bindingstid forventer dere altså ikke å ha de beste prisene fremover.»

3) Er det oppsigelsestid?

Det kan bli kostbart for deg å bryte avtalen enten det er snakk om bindingstid eller oppsigelsestid. Det bør være enkelt å komme seg ut av avtalen.

4) Hvor lenge gjelder vilkårene i tilbudet?

Er det snakk om en kampanjepris, spør hva prisen og avgiftene blir etter at kampanjevilkårene avsluttes.

5) Kommer det andre avgifter eller påslag i prisen?

Det kan finnes fakturaavgifter og andre administrative avgifter som selgeren ikke har tatt med i prisen. Enkelte selgere unnlater til og med å ta med momsen når prisen presenteres for deg.

Dersom selgeren sier at alle avgifter er tatt med, kan du spørre: «Kan du underskrive med navn, telefonnummer og fødselsdato på denne reklamen og bekrefte med en setning at det ikke er flere avgifter enn det som står i reklamen?»

Enkelte selgere vil glatt skrive under uansett, for de har bare en sommerjobb og er snart forsvunnet fra selskapet. Men du legger i det minste et visst press på selgeren om at han må være ærlig.

6) Må jeg betale på en spesiell måte for å få prisen som tilbys?

Mange strømavtaler krever at du må opprette e-faktura og avtalegiro for å gjøre det vanskeligere for deg å bytte til et annet strømselskap senere.

7) Hvordan tjener dere penger på denne avtalen?

Det finnes ingen «gratis lunsj». Hører du at du skal få presangkort, rabatter eller annet sammen med strømavtalen, så betyr det ganske sikkert at du samtidig betaler for mye for strømmen. Du kan til og med ende opp med å skylde penger hvis du avslutter avtalen før tiden.

8) Kan du gi meg en konkret pris i kroner, inklusiv alle avgifter, slik at jeg kan sammenligne med min siste faktura?

9) Kan jeg få all informasjon om tilbudet på e-post?

Med en e-post kan du i fred og ro sjekke alle punktene og sammenligne med din nåværende strømavtale.

Dersom selgeren krever at du må underskrive en avtale der og da, ellers vil du gå glipp av det fantastiske tilbudet, bør du si nei takk.

Sjekk heller ulike strømavtaler når du kommer hjem. På elskling.no sammenlignes vilkårene til norske strømleverandører, og der kan du se hvilken leverandør som er billigst der du bor.

Les også denne fra ELskling.no: Dyrt å lade Tesla på hytta

Guide til strømavtaler

Det er vanskelig å sammenligne strømavtaler hvis du ikke kjenner til alt med liten skrift, du er nødt til å ha et automatisert verktøy, bruk gjerne elskling.no.

Strømavtalen kan bestå av mange deler:

  • Strømpris (spotpris, fast avtale, osv)
  • Påslag
  • Elsertifikat
  • Faste avgifter
  • Fakturaavgifter
  • Administrative avgifter
  • Straffeavgifter

Faste avgifter og straffeavgifter er typisk informasjon som selgerne velger å ikke nevne. Dette kan innebære store prisforskjeller mellom to avtaler som for en forbruker fremstår som identiske.

Spotpris – kjært barn har mange navn

Spotpris, garantikraft, innkjøpspris eller spot til innkjøpspris. Listen kan gjøres lang og leverandørene er oppfinnsomme med sine nye produktnavn og beskrivelser, det gjelder å vite hva selgeren egentlig mener med «innkjøpspris».

Er det snakk om børsprisen fra strømbørsen Nord Pool? Eller menes det strømleverandørens innkjøpspris inkludert leverandørens kostnader?

I tillegg til innkjøpsprisen kommer det gjerne påslag og faste avgifter. Dersom avtalen ikke har et påslag, må du spørre deg hvordan leverandøren i det hele tatt kan tjene penger. Ser du ikke noe påslag, blir du ganske sikkert pådyttet noen skjulte kostnader i avtalen.

Fastpris

Her er det viktig at du sjekker at leverandøren ikke har en klausul om prisjustering. Det innebærer i tilfelle at leverandøren kan endre prisen til tross for at dere har avtalt en fast pris.

Variabel pris

I avtaler med variabel pris kan prisen endres med 14 dagers varsel. Pass på at du får informasjon om varsel på en lettvint måte. Enkelte leverandører informerer kun på sine nettsider. Det er vanlig at leverandører tilbyr en pris langt under markedspris, for så å skru opp prisen etter en stund for deg som kunde.

Blir du ikke varslet direkte, med e-post eller sms, må du jevnlig sjekke leverandørens nettsider. Og det gidder du neppe.

Flatrateavtaler er vanskelige å sammenligne

En avtaleform som har blitt vanlig, kalles flatrateavtale. Disse innebærer at du betaler en fast månedskostnad for strømmen, for eksempel 599 kroner per måned opp til 15.000 kWh.

Slike avtaler er vanskelige å sammenligne med din nåværende avtale, for du er nødt til å regne ut den egentlige strømprisen i hvert tilfelle. Eksempel: 599 kroner per måned blir 7.188 kroner på et år. Det betyr at du betaler 48 øre per kWh.

Når du har regnet ut det, må du sjekke hva som skjer hvis du bruker mer strøm enn hva som tillates i avtalen, som for eksempel har en maksgrense på 15.000 kWh. Normalt må du da betale en relativt høy straffeavgift.

Billigste strømleverandør finner du raskt i oversikten hos elskling.no.

Les også disse sakene fra ELskling.no:

Åtte råd for å redusere strømregningen din

Nakne tall – Så lenge dusjer vi og dette koster det

Populære strømselskaper, eller likegyldige forbrukere?