Fra torsdag kan du bestille personlige bilskilt

Fra og med torsdag 15. juni klokken 11 kan du søke om å få tildelt slike kjennemerker på vegvesen.no. Foto: Samferdselsdepartementet

Nå blir det mulig å bruke personlige kjennemerker på biler i Norge. Fra torsdag klokken 11 kan du søke.

Bileiere kan fra torsdag 15. juni klokken 11 søke om en personlig bokstav- og tallkombinasjon på vegvesen.no. Blir søknaden innvilget vil du få enerett på bilskiltet i en periode på ti år av gangen.

Prisen for personlige kjennemerker blir 9000 kroner, og over­skuddet skal gå til trafikksikkerhetsformål.

– Bilentusiastene har etterspurt det lenge, og jeg er glad for at det nå blir mulig å søke om å få tildelt personlige kjennemerker i Norge, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, i en pressemelding.

Det er Vegdirektoratet som har fastsatt forskriftsendringer som nå gjør det mulig å bruke personlige kjenne­merker på biler i Norge.

Les også: Få opptil 4645 kroner om du vraker bilen før 1. juli

Annonse:


Ikke helt fritt frem

– Regjeringen vil skape en enklere hverdag for folk flest og fjerne unødvendige forbud og påbud. Et forbud mot personlige kjennemerker er unødvendig, og det er gledelig at vi nå kan tilby dette til bilentusiastene, sier Solvik-Olsen.

Det er visse begrensninger i retten til å velge tegnkombinasjon på personlig kjennemerke, blant annet for å unngå ­kombinasjoner som er støtende eller til ulempe for noen (for eksempel på grunn av misbruk av firmanavn).

Det er bileieren som er ansvarlig for at den valgte tegn­kombinasjonen er i orden i den sammenheng.

Biler som innvilges personlig kjennemerke, vil fortsatt være tilknyttet et vanlig kjennemerke, blant annet av hensyn til toll og avgiftsberegning og eventuell bruk i utlandet.

Det kan være vanskelig med automatisk avlesning av personlige kjennemerker. Det er derfor satt et krav om bombrikke ved bruk av slike kjennemerker.

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Dette risikerer du ved å kjøre forbi andre i høyrefeltet

Mange som selger bilen sin må betale for bompasseringer til ny eier

Her er nybilene som har solgt mest hittil i år

Dette ville bensin og diesel kostet dersom oljeprisen falt til null

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook