Tilbyr deg andel i utleieleilighet for 10.000 kroner

Nå kan du snart bli deleier i en utleiebolig for kun 10.000 kroner. Bildet viser Pilestredet park i Oslo. Foto: Helge Høifødt/ Creativecommons.org

Selskapet Aparto skal organisere et spleiselag som gjør at småsparere kan kjøpe andeler i utleieleiligheter. Eksperter advarer mot at mye av avkastningen kan forsvinne i gebyrer og skatt.

Etter samme modell som syndikert næringseiendom, vil Marius Harridsleff (41) gjennom selskapet Aparto tilby småsparere andeler i utleieboliger. Det er Dagens Næringsliv (DN) som melder dette.

Én andel koster 10.000 kroner, og ingen får lov å eie mer enn 20 prosent av hver bolig.

– Slik vi ser det, er dette en måte å spare på, der sparingen holder tritt med boligmarkedet, sier daglig leder Marius Harridsleff (41) i Aparto AS til DN.

– Hovedsakelig mener vi dette passer for folk som i dag sparer til bolig, for eksempel i BSU. men det kan selvsagt være et alternativ til aksjesparing eller for dem som ikke har råd til å kjøpe en hel sekundærbolig alene, legger han til.

Les også: Innbyggere i Oslo kan ha krav på prisavslag etter søppelkaos

Høye gebyrer

I første omgang vil det kun være mulig å kjøpe andeler i boliger i Oslo og i de største byene på Østlandet, men målet etter hvert er å tilby leiligheter i de store andre store byene.

I tillegg til egenkapital, vil hver bolig lånefinansieres med 40-60 prosent. Alle leilighetene vil bli administrert av Utleiemegleren. 

Tanken er å selge leilighetene etter fire-fem år med utleie.

Gevinsten vil ligge i direkteavkastning på utleie og eventuell verdistigning, med fratrekk for gebyrer, utgifter og skatt.

DN skriver at Aparto tar tre prosent av innskuddet ditt i tegningshonorar, én prosent av leilighetens kjøpesum i suksesshonorar og tre prosent på beløpet du ender opp med når leiligheten er solgt.

Når leiligheten selges, må aksjeselskapet betale skatt på gevinsten. Du som deltaker må også skatte av en eventuell gevinst.

Les også: Global eiendomsmeglerkjede forsøker seg igjen i Norge

Eksperter er skeptiske

– Ideen er god, men så spørs det om dette er en effektiv måte gjøre det på. Man må sette seg nøye inn i hvor mye som forsvinner i gebyrer og skatt. Med én gang det blir uoversiktlig, skal man passe på at man ikke betaler for mye for det man får, sier førsteamanuensis Trond Døskeland ved Norges Handelshøyskole til avisen.

Døskeland ser imidlertid fordelene med at du kan komme inn i boligmarkedet med et mindre beløp, samt at du kan kjøpe deg opp i boligmarkedet over tid.

Høyskolelektor og privatøkonomiekspert Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI mener man bør tenke seg godt om før man går inn i dette markedet med en så kort tidshorisont.

Han tror elementer som gebyrer, skatt, dokumentavgift, utgifter til utleiemegler og utgifter til eiendomsmegler ved salg gjør at avkastningen blir kraftig redusert.

Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

Les også: 88 prosent av strømmen din kan være kullkraft (annonsørinnhold)

Les også: Hele 23.700 uføre har mistet bostøtten de siste to årene