Skattebetalerforeningen tror sannsynligheten for gjeninnføring av arveavgift har økt

Blir Jonas Gahr Støre landets neste statsminister? I så fall kan arveavgiften bli gjeninnført, tror Skattebetalerforeningen. Bildet viser Ap-lederen under trontaledebatten for noen uker siden. Foto: Stortinget

Fremgangen til MDG, SV og Rødt ved lokalvalgene i høst kan gi Arbeiderpartiet store problemer med å holde igjen krav om gjeninnføring av arveavgiften ved et eventuelt regjeringsskifte.

Det skriver Skattebetalerforeningen på sine nettsider.

Både MDG, SV og Rødt gjorde et brakvalg i høst og alle partiene kan bli viktige samarbeidspartnere for Arbeiderpartiet etter neste stortingsvalg, hvis den rødgrønne bølgen fortsetter.

Det kan bety at spørsmålet om arveavgift igjen kan komme på bordet.

For ifølge en undersøkelse utført av Sentio på vegne av Skattebetalerforeningen, mener mange av velgerne til de tre støttepartiene at arveavgiften bør gjeninnføres.

– Det er kun 20 prosent som mener at arveavgiften bør gjeninnføres, og hele 80 prosent er imot. Imidlertid er det i disse tre partiene vi finner flest tilhengere, ifølge våre tall, sier Karine Ugland Virik, administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, i en uttalelse.

– Det hefter riktignok en del usikkerhet ved tallene, men det er lite i kommunikasjonen fra partiene som tyder på at de er sterke motstandere av at arveavgiften gjeninnføres, legger hun til.

Arveavgiften ble fjernet kun fire måneder etter at Solberg-regjeringen kom til makten høsten 2013.

Les også: Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført

Annonse:


En symboltung sak for støttepartiene

– Vi tror usikkerheten rundt arveavgiften kan komme til å øke i tiden fremover, i takt med at vi nærmer oss et nytt valg. Arveavgiften var en symboltung sak for dagens regjering, men den er også en symboltung sak for støttepartiene til Ap, og de er derfor troende til å sette hardt mot hardt i denne saken, sier Ugland Virik.

SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Stortinget

SV-leder Audun Lysbakken uttalte til Dagbladet senest i slutten av august at det er helt nødvendig å skattlegge de rikes arv:

– Vi får ikke ned ulikhetene dersom vi ikke er villige til å ha et mye tøffere skattesystem for de aller rikeste. Vi får en utvikling der stadig flere av de aller rikeste tilhører rike dynastier, i stedet for å være folk som har skapt formuer selv. Det går fint an å lage en mer rettferdig modell med et høyere bunnfradrag, uten å skrote muligheten til å ha en skatt på arven til de rikeste.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, utelukker ikke muligheten helt, men mener andre virkemidler er bedre.

– Arveavgiften var urettferdig fordi det var dem med de laveste inntektene som betalte mer av arven enn de med høye inntekter. Vi mener det er riktigere og mer treffsikkert å øke skattesatsene på de høyeste formuene, framfor å gjeninnføre en avgift på arv, sa hun til Dagbladet.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Ny arvelov øker pliktdelsarven med en halv million kroner

Har du solgt en arvet bolig? Ikke glem dette fradraget

Altinn-direktøren vil fjerne byråkratiet som etterlatte møter

Statsbudsjettet 2020: Dette vil det bety for din lommebok

Slik unngår folk boplikten