Slik unngår folk boplikten

Boplikt er enkelt å omgå, og virker derfor ikke etter sin hensikt. Bildet viser Tangen i Risør, sett fra branntårnet. Risør er én av 47 kommuner i Norge med boplikt. Foto: Peulle/ Wikimedia Commons

Ved inngangen av 2019 hadde 47 av landets 422 kommuner boplikt, men det er ikke et hinder for folk som vil kjøpe bolig til fritidsbruk. Eiendomsmegler vil derfor at alle skal vite om smutthullene.

Politikere i flere kommuner er fortvilet over at folk spekulerer i boplikten, ifølge NRK, og mener det i prinsippet er fritt frem å kjøpe en eiendom med boplikt, men bruke den som hytte.

– De som virkelig ønsker og har mulighet, klarer å få det til, sier ordførerkandidat for Frp i Kragerø, Henriette Fluer Vikre, til statskanalen.

Skjærgårdsperlen Kragerø i Telemark er én av 47 kommuner i Norge som har boplikt, ifølge tall fra Landbruksdirektoratet.

En medvirkende årsak til at boplikten ikke fungerer helt etter intensjonen, er at eiendomsmeglere åpent deler hvordan hyttekjøpere kan omgå regelverket.

– Vi opplyser om de lovlige mulighetene. Det er ikke rettferdig at bare ressurssterke folk finner disse løsningene, sier eiendomsmegler og daglig leder i Aktiv eiendomsmegling, Ronny Jørstad, til NRK.

Annonse:


– Jeg tror de aller fleste eiendommene med boplikt selges til de som ønsker å bruke dem som bolig, men de beste, sjønære beliggenhetene selges til Oslofolk med hytteintensjoner. Uansett om det er boplikt eller ikke, legger han til.

Jørstad gir følgende eksempler på hvordan enkelte unngår boplikten:

  • De leier ut boligen i ti måneder av året til en student, og bruker boligen som hytte om sommeren
  • De innreder boligen med hybel, eller skiller av en leilighet som de leier ut. Resten blir brukt som hytte
  • Ektepar kjøper eiendom, hvor for eksempel mannen står som hjemmelshaver i fem år. Det første året etter kjøp er fritatt boplikt. De fire neste leies boligen ut. Etter fem år overføres hjemmel til kona, som da har lovlig hytte
  • De betaler «vaktmester» som bor i boligen ti av tolv måneder i året mot å gjøre utbedringer og passe på eiendommen

Politikere NRK har snakket med hevder dessuten at noen betaler fastboende for å sette navnet sitt på postkassa for å omgå boplikten, eller lar familiens eldste leve sine siste måneder eller år på eiendommen. Ved arv er det nemlig ikke boplikt.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Skatteetaten gir nå dagbøter til utleiere som ikke vil oppgi personalia på leietaker(e)

Så mye strøm sparer du med varmepumpe

Bygger du hus her, sponser kommunen deg med opptil 300.000 kroner

– Bytt bank hvis renten din nå går over 3 prosent

Nordeas største eier: Kundene bør betale for å ha penger i banken

En vannmåler kan spare deg for flere tusen kroner per år