Regnet i sør får trolig ingen stor strømpriseffekt

Regnet har foreløpig ikke økt fyllingsgraden i vannmagasinene av betydning. Bildet viser såklate englemaster ved Strømsbråtan i Oslo. Foto: Bjørn Lytskjold/ NVE

Det har regnet mye i Sør-Norge den siste tiden, og det har ført til at fyllingsgraden i norske vannmagasiner har økt med 1,7 prosentpoeng. Det betyr imidlertid lite for strømprisen.

Den norske magasinfyllingen gikk opp med 1,7 prosentpoeng til 64,5 prosent fra uke 38 til 39, ifølge Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE).

Det er 18 prosentpoeng under medianen de siste 20 årene.

Fyllingsgraden var til sammenligning på hele 94,1 prosent på samme tid i fjor høst, eller nesten 30 prosentpoeng høyere enn nå.

Kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting Group mener det er bra at vannmengden i magasinene nå øker, men tror ikke det er nok til at strømprisene går særlig ned.

– Det er positivt for prisen fremover at magasinfyllingen øker igjen, men vi trenger nok mer nedbør før vi får de store virkningene, sier Rennesund til NRK.

Saken fortsetter under annonsen:


Han opplyser dessuten at rekordmengdene med nedbør for det meste har kommet i lavlandet, og at vannmagasinene i høyden derfor har blitt påvirket minimalt til nå.

Høy vindkraftproduksjon i Norden og på kontinentet bidro likevel til at prisen på kraft falt i alle prisområdene i forrige uke.

Kraftprisen i Øst-, Vest- og Sør-Norge lå i forrige uke på rundt 120 øre per kilowattime, eller 23 prosent lavere enn uken før. I Nord- og Midt-Norge var prisen på hhv 45 og 60 øre/kWh.

Thomas Mathisen, leder i drift og utvikling ved Gudbrandsdal Energi, mener også nedbøren som har vært ikke vil påvirke strømprisen i noen stor grad.

– Vi ser at prisene fikk en skikkelig dipp på grunn av uværet, men nå er de tilbake på nesten samme nivå som før, sier han til statskanalen.

Mathisen påpeker at det norske kraftmarkedet henger tett sammen med resten av Norden og det europeiske kraftmarkedet, og at utenlandskabler og energikrise i Europa kan bidra til høyere strømregninger fremover.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Strømekspert om ny strømavtale til Coop-medlemmer: – Nesten for god til å være sann

DNV har nå sertifisert de første 24 strømleverandørene for Trygg strømhandel

Ny nettleie vil straffe deg som bruker mye strøm på en gang

Mer enn 740.000 husholdninger har variabel strømpris. Det koster dem dyrt

Boligselger må trolig punge ut 100.000 kroner etter å ha oppgitt for lavt strømforbruk