Nå blir skattelistene tilgjengelige for søk

Skatteoppgjøret for 4,9 millioner personer og 345.000 selskaper er nå ferdig. Skattelistene blir tilgjengelige 8. desember. – Det er en lang tradisjon for åpenhet rundt skattelistene i Norge, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark. Foto: Skatteetaten

Skatteoppgjøret for 4,9 millioner personer og 345.000 selskaper er nå ferdig, og samlet betalte vi 637 milliarder i skatt i 2019. Fra og med i morgen kan du søke i skattelistene for fjoråret.

Det samlede skatteoppgjøret for 2019 viser at lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende til sammen betalte 539 milliarder kroner i skatt og avgift på inntekt og formue.

I tillegg betalte 345.000 selskaper til sammen 98 milliarder kroner i skatt. Disse tallene inkluderer ikke skatteinntekter fra oljevirksomheten.

Tre millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende fikk tilbakebetalt til sammen 39 milliarder kroner i årets skatteoppgjør, og 800.000 betalte restskatt på til sammen 26 milliarder kroner.

For de som fikk skatt til gode var snittbeløpet 12.800 kroner, mens snittbeløpet for de som fikk restskatt var 31.000 kroner.

– De fleste treffer godt med å betale riktig skatt gjennom hele året. Har du fått restskatt eller skatt til gode skyldes det at dine økonomiske forhold ble annerledes enn grunnlaget for det beregnede skattetrekket ditt. Du kan unngå dette ved å justere opplysninger i skattekortet gjennom året, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding.

– Virusutbruddet har påvirket økonomien til mange. Er du en av dem som blir rammet av inntektstap på grunn av koronaviruset gjennom permittering eller oppsigelse, bør du sjekke opplysningene når du får skattekort for 2021. På den måten kan du lette din økonomiske situasjon ved at skattetrekket blir lavere. Lavere bankrenter er en annen viktig grunn til å sjekke skattekortet, minner skattedirektøren om.

Les også: 14 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten din

Artikkel fortsetter under annonsen

Annonse:


Skattelistene for 2019 blir tilgjengelige 8. desember

Skattelistene for inntektsåret 2019 blir tilgjengelige for søk på skatteetaten.no fra klokken 07.00 i morgen 8. desember.

Vær klar over at søk omfatter nettotall, og at det loggføres hvem som har søkt på deg i skattelistene.

Siden oktober i fjor har det vært 1,8 millioner søk i skattelistene på skatteetaten.no, fordelt på 620.000 unike innlogginger.

Det er litt høyere enn året før, da det var 1,6 millioner søk fordelt på nær 480.000 unike innlogginger.

Til sammenligning var det i 2012, året før loggføring av søk ble innført, 16,5 millioner søk fordelt på nær 927.000 unike innlogginger.

323.000 har det siste året vært inne og sjekket hvem som har søkt på dem, noe som er flere enn året før, da antallet var 239.000.

– Det er en lang tradisjon for åpenhet rundt skattelistene i Norge. Vi mener at transparens om inntekt, formue og skatt er med på å styrke tilliten til skattesystemet. Dagens ordning balanserer godt mellom hensynet til åpenhet og hensynet til personvern, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Hold deg oppdatert på skatt og andre privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Derfor viser ikke skattetallene sannheten

Så mye billigere blir snus, brus, alkohol og godteri med budsjettforliket

Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført

Rundt halvparten av norske boligeiere bør endre formuesverdien på boligen i skattemeldingen neste år

Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen