Kåret til årets beste norske fond 2023

Storebrand Alf Inge Gjerde har forvaltet Storebrand Verdi siden oppstarten i 1997. Her fra prisutdelingen av Morningstar Awards 10. mars 2023. Foto: Storebrand.

Storebrand Verdi er kåret til årets beste fond 2023 for andre året på rad av prestisjetunge Morningstar Awards.

– Dette er en veldig hyggelig anerkjennelse av hele det norske aksjeteamet. Det er ikke ofte samme fond vinner denne prisen to år på rad, så det er ekstra stas at vi klarte å forsvare seieren fra i fjor, sier forvalter Alf Inge Gjerde, som har forvaltet fondet siden oppstarten i 1997.

Morningstars prestisjekåring rangerer de beste fondene som er til salgs i Norge for privatpersoner. Historisk avkastning siste fem år, med ekstra fokus på 2022, og fond som viser en jevn avkastning over tid, vektlegges i kåringen.

Avkastningen i fondet var 11,1 prosent i 2022, mens indeks var minus 1,03 prosent.

Beste fond 2023: Gode tider for verdiaksjer

Storebrand Verdi investerer i verdiselskaper på Oslo Børs. Verdiselskaper er store, likvide selskaper som har en god løpende inntjening, en sterk balanse, og som betaler gode utbytter.

Alf Inge Gjerde påpeker at hovedforklaringen til den gode avkastningen er at verdiaksjer generelt har fortsatt den gode trenden fra 2021.

– Vi har de siste par årene fått veldig godt betalt for fondets verdiorienterte investeringsstrategi. Det siste året har vi truffet bra på våre investeringer i råvareselskapene Norske Skog, Elkem og Yara, i tillegg til produkttankrederiet Hafnia og bilskipselskapene Wallenius Wilhelmsen, HöeghAutoliners og Gram Car Carriers. Vi har også hatt en større eksponering i Equinor enn våre konkurrenter, som steg 50 prosent i fjor, sier han.

Foretrekker god underliggende inntjening

beste fond 2023

Billede af Pexels fra Pixabay

Gjerde mener verdiaksjer fortsatt ser ut til å være fornuftig priset.

– I perioder med større økonomisk usikkerhet og stigende renter foretrekker investorene selskaper som allerede har en god underliggende inntjening, fremfor selskaper hvor inntektene ligger lengre frem i tid. Vi tror også at det i tiden som kommer vil være gode muligheter for å oppnå god avkastning i fondet, sier han.