Leder: Moxnes trakk seg, hva med Huitfeldt og Solberg?

gunnar andreassen Nyhetsredaktør i Pengenytt.no, Gunnar Andreassen.

Dagbladet, NRK, Nettavisen, VG, Aftenposten TV 2 og andre medier har de siste dagene publisert detaljerte avsløringer der flere fremstående stortingspolitikere og regjeringsmedlemmer har blitt avslørt som inhabile i forbindelse med aksjehandel og innsideinformasjon.

For eksempel måtte Ola Borten Moe (Sp) nylig gå av som forsknings- og høyere utdanningsminister i juli. Årsaken var brudd på habilitetsregler og regler om aksjehandel. Og nylig ble det avslørt at Anniken Huitfeldt (Ap) var inhabil i forbindelse med at ektefellen skal ha kjøpt og solgt aksjer og sannsynligvis tjent penger på innsideinformasjon.

Senest har skandalen med aksjehandelen til Erna Solberg (H) sin ektemann Sindre Finnes blitt avslørt der den tidligere statsministeren sin ektefelle skal ha kjøpt og solgt aksjer og også sannsynligvis tjent penger på innsideinformasjon.

Til tross for at deler av handelsmønsteret der ektefellene til politikerne kjøper og selger aksjer med høy personlig fortjeneste og bærer preg av innsidehandel, har Arbeiderpartiet slått ring om Anniken Huitfeldt og Høyre tilsvarende om Erna Solberg.

La oss se litt til politikere og innsidehandel i USA. Der ble tidligere kongressmedlem Stephen Buyer etterforsket, rettssak gjennomført og han fikk nylig en dom på 22 måneder i fengsel for innsidehandel. Han må også betale tilbake en fortjeneste på rundt et par millioner kroner og fikk en bot på nesten 100.000 kroner. Nå vet jeg ikke hvor juridisk beviselig klar denne saken var i forhold til sakene til de norske politikerne, for alt jeg vet har ikke ektefellene gjort noe ulovlig, men jeg nevner den fordi det er relevant i forhold til hvordan myndighetene reagerer på lignende forhold i andre land kontra Norge.

Økokrim åpnet etterforskning på Ola Borte Moe (Sp), men Økokrim fredet Huitfeldt, noe som igjen blir problematisk sett i forhold til saken med Erna Solberg og Erna sin ektefelle. At Økokrim etterforsker en av politikerne, men ikke de andre to, synes jeg er lite tillitsvekkende.

Etterforskning er en ting, men hva politikerne selv gjør etter en slik type avsløring er vel så viktig. Jeg er gammel nok til å huske at statsminister Jan P. Syse (H) måtte gå av som statsminister fordi han hadde ført opp et beløp feil i selvangivelsen. Han tok ansvar for verne partiet sitt og for å beskytte tilliten til politikere og trakk seg.

Det har ikke Anniken Huitfeldt eller Erna Solberg.

Men det har Bjørnar Moxnes (R).

Sett i etterkant er Moxnes’ fortjeneste på 2.000 kroner for butikktyveri av solbriller irrelevant småtteri sett i forhold til aksjehandler med potensiell fortjeneste på hundertusener eller millioner. Og Moxnes tok selv ansvar og trakk seg.

Med det beholdt partiet Rødt troverdighet og tilliten til politikere generelt ble ikke alvorlig skadet. Det samme kan ikke sies om Huitfeldt eller Solberg.