NAF-direktør ut mot de høye drivstoffprisene: – Dette er testen på om vi har en distriktsregjering

bil Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

NAF-sjef Stig Skjøstad raser over at regjeringen ennå ikke har fått kontroll på de galopperende drivstoffprisene. På ett år har prisene steget med 40 prosent. – Prisøkningen rammer distriktene mest, og burde vært møtt med kraftige avgiftskutt, sier han.

NAF-direktøren mener at regjeringen nå må vise at de er en regjering også for Distrikts-Norge. Tall fra NAF viser at ni av ti i distriktene bruker bil på sin hverdagsreise. Det er samtidig i distriktene at elbil-andelen er lavest.

– Det er ingen tvil om at de høye drivstoffprisene rammer distriktene dobbelt, sier Skjøstad. – Derfor er det oppsiktsvekkende at vi har en uttalt distriktsregjering som ikke evner å gjøre noe med de høye drivstoffutgiftene.

Skjøstad reagerer på at regjeringen ikke holder egne løfter, hvor de i Hurdalsplattformen skriver at de skal kutte avgifter som rammer vanlige folk. Han viser til at på drivstoff er det rom for kraftige kutt, som vil merkes på pumpene:

– Nesten halvparten av pumpeprisen er avgifter til staten. På ett år har pumpeprisen på diesel økt med mer enn 40 prosent. Andre land i Europa møter dette med kutt i avgifter og tilskudd til bileiere, mens i Norge gjør vi ingenting. Dette kunne regjeringen gjort noe med om de ville, sier han.

Skjøstad mener at håndteringen av energikrisen står til stryk. I flere måneder har regjeringen villet vente å se, mens prisene bare har økt. Det kjennes i norske husholdninger.

– For svært mange, spesielt i distriktene, er drivstoff en nødvendighet i hverdagen fordi det ikke finnes alternativer til bilen, og disse bilene går på diesel og bensin. Da rammer det hardt når du må betale nær 30 kroner literen.