Høye strømpriser: 1,7 millioner nordmenn dusjer kortere!

dusjing Å dusje kan bli dyrt med høye strømpriser. Foto: Pixabay.

4 av 10 nordmenn senker temperaturen og dusjer kortere for å spare strøm, viser en ny rapport. Undersøkelsen er utført av Ipsos for Gjensidige den siste uka. Andelen som senker temperaturen og dusjer kortere eller sjeldnere enn før for å spare strøm, er høyere blant folk i deler av landet som har høye strømpriser.

– Dette er interessant, særlig med tanke på at kun 1 prosent svarer at de alltid har vært bevisst på strømforbruk. En radikal endring har skjedd, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Men samtidig er det en halv million nordmenn som ikke sparer på strømmen. Mer om det lenger ned. 23 prosent svarer at de hovedsakelig bruker strøm når det er billigere, for eksempel om natten.

– Derfor vil vi påpeke at man ikke bør bruke vaskemaskin og tørketrommel på denne tiden av døgnet. Skulle det oppstå en brann er reaksjonstiden mye lengre på natta, og faren for en katastrofe større, sier han.

Rysstad advarer også mot å senke innetemperaturen så mye at vann fryser, spesielt på hytter. Pass særlig på å ha litt varme i rom som er tett knyttet til rør.

En halv million nordmenn dropper strømsparing

Samtidig viser rapporten at 1 av 7 nordmenn ikke har gjort tiltak for å holde strømforbruket nede. 14 prosent har ikke gjort noen tiltak for å spare strøm. 18 prosent menn og 10 prosent kvinner.

I Norge er cirka 60 prosent av befolkningen berørt av høye strømpriser. Av disse er det 12 prosent som ikke gjør noe for å spare, mens i gruppen med normale strømpriser er det 18 prosent.

– Også for de 500.000 nordmenn som ikke forsøker å spare på strømmen er det kun en svært liten innsats som skal til for at resultatet skal merkes når regningen betales, sier Rysstad.

Når prisene på strøm er historisk høye, kan du gjøre en forskjell selv med noen få tiltak i boligen. Samtidig er det tiltak som ikke bare er bra for lommeboka akkurat nå, men også på sikt med innarbeidelse av gode strømsparende rutiner som også er bra for miljøet.

– Vi både tror og håper at strømprisen faller, men vi vet også at med litt innsats kan det bli en solid reduksjon i forbruket for mange nordmenn, sier Rysstad.

Nordmenn flinkere enn dansker

I en tilsvarende undersøkelse hos Gjensidige i Danmark, viste resultatene at nesten halvparten av danskene ikke hadde endret sitt strømforbruk i forbindelse med de økte prisene.